Hlavní obsah

Button přeje titul Webberovi, neúspěšnou obhajobou se netrápí

Poslední závod sezóny si může užít bez starostí. Jenson Button v Brazílii definitivně vypadl z boje o titul mistra světa formule 1 a myslí si, že v Abú Dhabi se o jeho nástupci na trůnu pro krále elitní disciplíny rozhodne mezi Alonsem a Webberem. Úspěch přeje australskému soupeři.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Jezdec McLarenu James Button v Monze.

Článek

"Je mi to jedno (kdo vyhraje)," uvedl Button. "Z mého pohledu je to jedno. Je vzrušující, že o šampionát budou v posledním závodě bojovat tři jezdci. Vyhrát může také Lewis, ale bude to mít velmi těžké."

Button se opakovaně stavěl proti používání týmové režie a přiznal, že by zřejmě raději ukončil kariéru, než aby se smířil s rolí týmové dvojky. Proto jsou jeho sympatie spíš na straně Red Bullu než Ferrari.

"Líbí se mi, jak nechali (Red Bull) své jezdce bojovat, tak by to mělo být," řekl. "Celou kariéru bojujete, abyste se dostali do formule 1, do dobrého vozu, takže byste měli mít rovnocennou příležitost."

Neobhájil, sezónu si ale užíval

Button se loni v barvách stáje Brawn GP, která se nejlépe vyrovnala s revoluční změnou pravidel a hlavně v úvodu sezóny měla bezkonkurenční vůz, dočkal premiérového titulu mistra světa, po přestupu k McLarenu ale o obhajobou usiloval marně. Po závodu v Interlagosu, kde jeho naděje definitivně zhasla, prý ale velké zklamání necítil.

"Je to zvláštní, ale nejsem zklamaný. Po všech stránkách to nebyl špatný rok. Vyhrál jsem pár závodů, několikrát jsem byl na stupních vítězů. Pár závodů bylo skutečně parádních. Sice už prakticky nejsem úřadující mistr světa, ale titul mi nikdo neodpáře. Letošní sezónu jsem se v McLarenu hodně naučil a věřím, že příští rok budu zase bojovat o nejvyšší metu," prohlásil britský pilot.

Vettel ostrouhá, přeje Webberovi 

Nad řešením tajenky, kterou odhalí až poslední závod sezóny, si Button také láme hlavu. Tuší jen, že Černý Petr zůstane Sebastianu Vettelovi. "Nevím, kdo vyhraje. Je to velmi vyrovnané. Je to mezi Markem a Fernandem. Fernando je výjimečný jezdec. Někteří budou zklamaní tím, co se stalo v Hockenheimu, a budou se ptát, jestli si to zaslouží. Doufám, že pokud vyhraje, tak o víc než sedm bodů."

Nakonec Button přiznal, že preference má i mezi jezdci, jako vítěze šampionátu by nejraději viděl Marka Webbera: "Letos odvedl skvělou práci. Tým mu řekl, kde je jeho místo, a on se navzdory všemu udržel vpředu. Myslím, že odvedl úžasnou práci."

Reklama

Související témata: