Hlavní obsah

Kvalifikaci na GP Abú Zabí ovládl Vettel. Alonso byl třetí

Sebastian Vettel zajistil v Yas Marině letošní patnáctou pole position pro Red Bull. Druhý skončil Lewis Hamilton, třetí Fernando Alonso. První část kvalifikace se odehrála stejně jako v drtivé většině letošních Grand Prix. Ve výsledkové listině bylo třeba hledat jen odpověď na otázku, kdo nepostoupí spolu s týmy nováčků. Tentokrát byl tím smutným jezdcem Jaime Alguersuari z Toro Rosso.

Foto: Steve Crisp, Reuters

Sebastian Vettel si v kvalifikaci na GP Abú Zabí vyjel pole position.

Článek

O nejzajímavější okamžik druhé části kvalifikace se postaral Lewis Hamilton. Před zatáčkou jel v zaváděcím kole mimo ideální stopu a pomalu, ovšem když se ho Massa pokusil v závodní stopě předjet, Hamilton se rozhodl pod něj vtěsnat v nájezdu do zatáčky a při tom srazil patník za obrubníkem. Brit se poté překvapivě obrátil vysílačkou na McLaren se slovy, že se ho Massa snažil sestřelit. Po stránce výsledků překvapil Vitalij Petrov, jenž dokázal postoupit na úkor Roberta Kubici.

Red Bull zvolil odlišnou strategii

Mezi deset nejrychlejších postoupil s nejlepším časem Sebastian Vettel, takže si Red Bull držel roli favorita na pole position. Po prvních pokusech se vedení ujal Hamilton, následován Buttonem, Alonsem, Massou a Barrichellem. Pak piloti zamířili na přezutí do boxů. Red Bull zvolil pro své jezdce odlišnou strategii, na trať je vyslal trochu později a nechal je bez přezutí odkroužit několik rychlých kol za sebou. Oba se neustále zlepšovali, přičemž Vettel byl znovu rychlejší a postupně se propracoval na pole position.

Ostatní jezdci se po přezutí dokázali zlepšit, ale Vettela už nepřekonali, Lewis Hamilton získal druhé místo, Fernando Alonso třetí. Red Bull se sice radoval z pole position, ale v boji o titul se jeho situace zkomplikovala, protože Mark Webber zajel až šestý čas za Jensonem Buttonem. Až za Australanem se kvalifikoval Felipe Massa, takže Alonso těžko může od týmového kolegy očekávat pomoc. Poslední dvě řady v první desítce obsadili Barrichello, Schumacher, Rosberg a Petrov.

Kvalifikace na GP Abú Zabí, 19. a poslední závod MS vozů formule 1:
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:39,394, 2. Hamilton (Brit./McLaren) 1:39,425, 3. Alonso (Šp./Ferrari) 1:39,792, 4. Button (Brit./McLaren) 1:39,823, 5. Webber (Austr./Red Bull) 1:39,925, 6. Massa (Braz./Ferrari) 1:40,202, 7. Barrichello (Braz./Williams) 1:40,203, 8. M. Schumacher 1:40,516, 9. Rosberg (oba Něm./Mercedes) 1:40,589, 10. Petrov (Rus./Renault) 1:40,901.

Reklama

Související témata: