Hlavní obsah

Hamilton za 92. vítězstvím ve formuli odstartuje z pole position

Kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Portugalska v Portimau vyhrál Lewis Hamilton a získal pro Mercedes i dvanáctou pole position v sezoně. V první řadě na okruhu v Portimau, kde se závod formule 1 pojede poprvé, ho doplní týmový kolega Valtteri Bottas.

Foto: Jorge Guerrero, Reuters

Kvalifikaci na Velkou cenu Portugalska formule 1 v Portimau vyhrál Lewis Hamilton a získal pro Mercedes i dvanáctou pole position v sezoně.

Článek
Fotogalerie

Šestinásobný mistr světa Hamilton, který před dvěma týdny na Nürburgringu vyrovnal 91. vítězstvím rekord slavného Michaela Schumachera, se na první místo dostal až v posledním kvalifikačním kole. V něm obhájce titulu zaznamenal čas 1:16,652 a vítěze všech tří tréninků Bottase, před kterým vede šampionát o 69 bodů, porazil o 102 tisíciny.

"Mám samozřejmě skvělé auto, ale musel jsem jet jak blázen, abych zajel dobré kolo," řekl v televizním rozhovoru Hamilton. "Nakonec rozhodlo, že já, abych měl šanci Valtteriho čas překonat, jsem na prostřední sadě pneumatik odjel tři kola, zatímco on jen jedno," dodal.

Foto: Jose Sena Goulao, Reuters

Kvalifikaci na Velkou cenu Portugalska formule 1 v Portimau vyhrál Lewis Hamilton a získal pro Mercedes i dvanáctou pole position v sezoně.

"Je to jeden z nejnáročnějších okruhů, na jakých jsem kdy jel. Navíc povrch je tady velmi hladký a pneumatiky se chovají úplně jinak než třeba v Barceloně. Takže připravit si je je velmi náročné a také proto jsem se rozhodl jet víc kol, kdyby náhodou nefungovaly," prohlásil britský pilot.

"Bylo to moje rozhodnutí jet jen jedno kolo a jak se ukázalo, ta dvě navíc se Lewisovi vyplatila," uvedl Bottas, který v průběžném pořadí mistrovství světa ztrácí na druhém místě na Hamiltona 69 bodů. "Bylo by pěkné startovat z prvního místa a na čisté trati, takhle budu muset útočit z druhé pozice," dodal.

Mercedes tak v dosavadním průběhu sezony v kvalifikaci stále nenašel přemožitele, když Hamilton získal devět pole position a Bottas tři, a v nedělním závodě si může zajistit rekordní sedmý triumf v Poháru konstruktérů za sebou. Jeho jezdci k tomu potřebují získat o 40 bodů víc než druhý tým v pořadí Red Bull

Rakouské stáji zajistil třetí místo na startu Max Verstappen, který za Hamiltonem zaostal o 252 tisícin. Čtvrtou příčku obsadil se ztrátou přes čtyři desetiny sekundy Charles Leclerc z Ferrari.

Nedělní závod odstartuje ve 14:10 a pro Velkou cenu Portugalska půjde o návrat po 24 letech. V letech 1984 až 1996 se jezdila v Estorilu, předtím se uskutečnila také v Portu a v Lisabonu.

Kvalifikace na Velkou cenu Portugalska, závod MS vozů formule 1 v Portimau:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:16,652
2. Bottas (Fin./Mercedes) -0,102
3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,252
4. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,438
5. Pérez (Mex./Racing Point) -0,571
6. Albon (Thaj./Red Bull) -0,785
7. Sainz (Šp./McLaren) -0,868
8. Norris (Brit./McLaren) -0,873
9. Gasly (Fr./Alpha Tauri) -1,151
10. Ricciardo (Austr./Renault) bez času.

Reklama

Související témata: