Hlavní obsah

Šampión Vettel si v dětství hrál nejen s autíčky, ale i na sprejera

PRAHA

Je nejmladším mistrem světa formule 1. Němci Sebastianu Vettelovi, jezdci Red Bullu, patří i titul nejmladšího vítěze GP. V Monze 2008 mu bylo 21 let a 73 dní. Tehdy ještě coby jezdec Toro Rosso byl i nejmladším vítězem kvalifikace a pilotem na stupních vítězů. Všichni mu tehdy začali přezdívat Baby Schumi podle krajana a sedminásobného mistra světa Michaela Schumachera.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Jezdec Red Bullu a čerstvý mistr světa Sebastian Vettel

Článek

„Schumacher je můj závodní vzor, ale já jsem prostě Vettel,“ říká často důrazně. „Když totiž vezmu životní vzor, musím říct svého otce. Jezdil amatérské závody do kopce s Volkswagenem Golf a myslím, že byl vážně dobrý,“ tvrdí Vettel.

Současně vyzdvihuje, že otec ho k závodům nenutil. „Měl jsem normální dětství. Jezdili jsme na motokárách a pak si s kamarády hráli ve špíně s autíčky,“ vzpomíná Vettel v rozhovoru uveřejněném na autoracingdaily.com. Bez ostychu vykládá, jak pokazil párty při výročí prodejce jedné automobilové značky, kam ho s otcem pozval majitel autosalonu, rodinný přítel. „S kamarády jsme našli několik plechovek barev ve spreji. No a postříkali jsme všechna auta. Bylo mi devět. Dostal jsem tehdy pořádných pár facek,“ líčí Vettel.

Má oči jen pro jednu

Přestože se kolem něj motá spousta mladých žen, německý mladíček má podle zaručených zpráv oči jen pro přítelkyni Hannu. Znal ji už před svým vstupem do formule 1. „Nikdy jsem nebyl typ člověka, který mění partnerku jako spodní prádlo,“ říká.

Přítelkyně je dvaadvacetiletá studentka vysoké školy textilní a designérské ve Württembersku. Bulvární média tvrdí, že šampiónova partnerka je tajemná žena. A mladíček z Heppenhaimu se jen směje. „Nikdy ji nepřivedu mezi vás. Jsem rád za vztah, který máme. A nehodlám si ho zničit,“ prohlašuje borec, který jel první závod MS ve věku 19 let a 350 dnů v USA, kde se stal nejmladším bodujícím pilotem.

Kromě motorsportu, s nímž začal už v osmi letech na motokárách, miluje horská kola a plavání. „Až jednou skončím ve formuli jedna, budu se věnovat triatlonu nebo maratónskému běhu. Ale ještě chci pár let závodit,“ usmívá se Vettel.

Reklama