Hlavní obsah

Pilot Král bude testovat vůz formule 1 stáje Hispania

ABÚ ZABÍ

Pilot Josef Král se stane čtvrtým Čechem, který se zúčastní oficiálních testů formule 1. Jezdci seriálu GP2 dá v rámci Testů mladých jezdců 2010 na okruhu v Abú Zabí šanci stáj Hispania Racing. "Splnil se mi sen, budu řídit vůz formule 1. Ve formuli 1 chci závodit od svých osmi let, kdy jsem jezdil na motokárách. Testovací jízdy pro Hispanii jsou dalším velkým krokem," uvedl dvacetiletý Král v prohlášení.

Foto: archiv Josefa Krále

Josef Král

Článek

Jako první Čech testoval vozy formule jedna Tomáš Enge, který jako jediný v roce 2001 absolvoval i tři Velké ceny v barvách stáje Prost. O tři roky později testoval Jaroslav Janiš monopost stáje Jordan a letos v lednu se stal Jan Charouz testovacím a náhradním pilotem týmu formule 1 Renault. Testovat vozy formule 1 měl i Patrik Semlbauer, ale jeho manažer nesehnal v letech 2004 a 2005 finance.

O vůz týmu Hispania Racing se bude Král dělit s s letošním šampionem formule GP2 Pastorem Maldonadem z Venezuely a s Italem Davidem Valsecchim. Maldonado bude jezdit v úterý 16. listopadu, Král a Valsecchi usednou za volant ve středu.

Král v červnu vážně havaroval ve Valencii při druhém závodu seriálu GP2. Král najel do vozu Venezuelana Rodolfa Gonzáleze, který náhle zpomalil a monopost českého závodníka se vznesl do vzduchu a narazil do ochranné hráze z pneumatik. Z hrůzostrašně vypadajícího karambol vyvázl se zlomeninou dvou hrudních obratlů. Měl čtyřměsíční přestávku. Stihl jen závěr GP2 a v obou závodech bodoval.

"Kariéru Krále sledujeme několik let, protože nové talenty hledáme nepřetržitě. Josef má za sebou skvělý návrat na závodní dráhu po havárii ve Valencii, vkládáme do něj velké naděje. Jsme rádi, že mu můžeme dát šanci řídit vůz formule 1," řekl v tiskové zprávě šéf týmu Hispania Racing Dr. Colin Kolles.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace