Hlavní obsah

Ferrari se po fiasku utěšuje: Podobně začínala Schumacherova éra

Scuderia Ferrari je doma v Itálii pod palbou kritiky po nezvládnutém závěru mistrovství světa vozů formule 1, v němž Fernando Alonso přišel v posledním závodu sezóny o mistrovský titul, a tak se brání. Pomocí čísel ukázala, že výsledky nemá špatné, a naznačila, že budoucnost může být mnohem lepší.

Foto: Andre Penner, ČTK/AP

Fernando Alonso (vzadu) měl před posledním závodem sezóny k titulu nejblíž, nakonec ale slavil Sebastian Vettel z Red Bullu.

Článek

Nejvyšší vedení Ferrari se dokonce rozhodlo podruhé zareagovat na výzvu italského ministra k odstoupení Lucy di Montezemola. "Jsem v úžasu a smutný z prohlášení některých politiků a ministra italské republiky učiněných po závodě," uvedl Piero Ferrari. "Za celý můj život u Ferrari se nestalo, aby politici intervenovali v dobrých nebo špatných časech v motorsportu. A chci, aby to tak zůstalo. Ale pokud se chceme podívat na to, kolik udělalo Ferrari pro image Itálie ve světě, můžu jen říct, že určitě mnohem víc než někteří politici."

Osobně se k vnějším tlakům vyjádřil také prezident Ferrari Luca di Montezemolo: "Až ministr Calderoli ve svém životě udělá jedno procento toho, co Ferrari udělalo pro tuto zemi v průmyslu a sportu, tak si zaslouží odpověď."

Ferrari znovu přiznalo, že v nedělním závodě v Abú Zabí udělalo chybu, když zavolalo Fernanda Alonsa do boxů tak brzy. "Chtěl bych Fernandovi poděkovat za vše, co pro nás udělal ve svém prvním roce s námi," prohlásil šéf Scuderie Stefano Domenicali. "Věděli jsme, jaký má talent, ale až při práci s ním jsme dokázali ocenit jeho kvality jako člověka a lídra. Dokážu pochopit, čím si v posledních hodinách prošel, a velmi mě mrzí chyba, kterou tým udělal. Věřil nám až do konce a jeho důvěra v nás byla výjimečná."

Aby Ferrari ukázalo, proč považuje svoji kritiku za neoprávněnou, rozhodlo se připomenout, jakých úspěchů dosáhlo právě pod vedením Domenicaliho. Ten převzal otěže od Jeana Todta před sezónou 2008, u kormidla Scuderie je tedy tři sezóny. "V 54 Grand Prix skončil vůz z Maranella na pódiu 40krát: 14krát na nejvyšším stupni, 12krát na druhém a 17krát na třetím. Nikdo nedokázal víc, Red Bull je na 37 (i když má o jedno vítězství víc) a McLaren na 34 (o vítězství míň)," vyčetli Maranellští.

Podle Italů jsou tyto výsledky velkým příslibem do budoucna. Srovnali je s prvními třemi sezónami pod vedením Jeana Todta, jenž do Maranella přišel v roce 1993. V tomto období vyhrálo Ferrari 5 závodů, 12krát bylo druhé a 14krát třetí.

"Čísla jsou jasná, ale ještě důležitější je poznamenat skutečnost, že to bylo teprve v roce 1997, tedy po čtyřech a půl roku, kdy se Ferrari vrátilo na vrchol a bojovalo o titul v posledním závodě. Tenkrát titul unikl také na poslední chvíli a pak také přišla vlna emocí a ukazování prstem na člověka, který byl u kormidla. A všichni víme, jak ten příběh nakonec dopadl," dodalo Ferrari.

Reklama

Související témata: