Hlavní obsah

Král má za sebou premiéru F1, při testech předčil dva nováčky

ABÚ ZABÍ

Dvacetiletý Josef Král se jako čtvrtý český jezdec zúčastnil oficiálních testů formule 1. Na okruhu v Abú Zabí, kde v neděli vyvrcholilo mistrovství světa, dnes mezi patnácti nováčky zajel s monopostem Hispania třináctý čas. Za Australanem Danielem Ricciardem, jenž dvoudenní testování s vozem Red Bull ovládl, zaostal Král s výkonem 1:44,143 minuty o více než šest sekund.

Foto: archiv Josefa Krále

Josef Král

Článek

Český pilot odkroužil s formulí druhého nejhoršího týmu letošní sezony F1 celkem 61 kol. Zhruba o sekund zaostal za nejlepším časem Itala Davida Valsecchiho, jenž dnes měl k dispozici druhý monopost Hispanie. Valsecchi, který v neděli vyhrál v Abú Zabí závěrečný sprint v seriálu GP2, strávil na tratil jen 32 okruhů.

"Jsem nadšený," uvedl Král v tiskové zprávě. "Auto bylo skvělé a těch 61 kol jsem si opravdu užil. První kola byla trochu náročná, ale pak jsem si začal zvykat a jezdit rychleji. Bohužel jsem v autě neseděl ideálně, protože jsem trochu vyšší než závodní jezdci týmu, ale byl to pro mě úspěšný den. Doufám, že se ve formuli 1 zase brzy objevím," dodal.

Ocenil rozdíl mezi formulí 1 a jinými závodními vozy. "To auto je neuvěřitelné. Má velké zrychlení, obrovskou výkonnost brzd a hodně drží v zatáčkách. Jsem rád, že jsem neudělal žádnou chybu a dokončil bez problémů kompletní testování," prohlásil Král.

Do úterních testů zasáhl s vozem Hispanie čerstvý šampion GP2 Pastor Maldonado z Venezuely a nevedl si o mnoho lépe než Král. Mezi čtrnácti jezdci byl s časem 1:43,750 jedenáctý.

"Josef podal dobrý výkon. Na auto si velmi rychle zvykl, postupně se zlepšoval a dokončil celý naplánovaný program," uvedl šéf Hispanie Colin Kolles.

Nejrychlejší byl Ricciardo

Po oba dny jezdil nejrychlejší časy Australan Ricciardo, který absolvoval čtvrtý testovací den v F1 v životě. Druhý jezdec letošního seriálu formule Renault předvedl dokonce o 1,3 sekundy lepší výkon než novopečený mistr světa formule 1 Němec Sebastian Vettel při sobotním vítězství v kvalifikaci na závěrečnou Grand Prix. Dnes však panovaly na supermoderním okruhu Yas Marina příznivější podmínky. Také díky nim Král překonal kvalifikační časy obou závodních jezdců Hispanie Brazilce Bruna Senny a Rakušana Christiana Kliena, kteří v sobotu obsadili poslední dvě místa.

Král se o víkendu vrátil na závodní dráhu po vážné červnové nehodě ve Valencii a závěrečný podnik GP2 se mu vydařil. V sobotu získal svůj první bod v seriálu za osmé místo v hlavním závodu, v nedělním sprintu přidal další dva body za pátou příčku.

Před Králem absolvovali zkušební jízdy ve formuli 1 Tomáš Enge, v roce 2001 jel i tři Velké ceny v barvách stáje Prost, Jaroslav Janiš (Jordan) a Jan Charouz (Renault).

Nováčkovské testovací jízdy vozů formule 1 v Abú Zabí:
1. Ricciardo (Austr./Red Bull) 1:38,102, 2. D'Ambrosio (Belg./Renault) 1:38,802, 3. Bird (Brit./Mercedes) 1:39,220, 4. Paffett (Brit./McLaren) 1:39,760, 5. Bianchi (Fr./Ferrari) 1:39,916, 6. Pérez (Mex./Sauber) 1:40,543, ...13. Král (ČR/Hispania) 1:44,143.

Reklama

Související témata: