Hlavní obsah

Monza má stále obavy, že by mohla ztratit Grand Prix ve prospěch Říma

V Itálii pokračuje rivalita mezi Monzou a Římem na poli formule 1. I když má nejrychlejší okruh kalendáře smlouvu na dalších šest sezón, obává se, že by pak mohl navždy vyklidit cestu věčnému městu.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Vítězné gesto Fernanda Alonsa ve voze Ferrari po letošním triumfu v Monze.

Článek

"Ecclestone má v plánu Grand Prix v kouzelných městech. V rámci globalizace Grand Prix bude umožněno každé zemi mít jen jeden závod a protože je Řím hlavní město, obávám se, že Grand Prix ztratíme navždy," řekl šéf okruhu v Monze Enrico Ferrari pro Bloomberg.

Řím chce závod pořádat v ulicích čtvrti EUR, ale projekt městská rada zatím neschválila, zabývat se jím bude do konce tohoto roku. "Řím je po světě známý svými dějinami a památkami, ale potřebujeme nějakou událost, která ukáže Řím jinak než jako město muzeí," uvedl starosta Gianni Alemanno.

V každém případě má Monza platnou smlouvu na Grand Prix až do roku 2016, takže pokud Římu vyjdou plány na závod v roce 2013, jezdila by formule 1 v Itálii znovu dvakrát během jedné sezóny. "Smlouvu zatím nemáme," prozradil o Římu Bernie Ecclestone. "Jakmile ji budou mít, tak ano, závod se může uskutečnit. Uvidíme, jestli se to podaří. V tuto chvíli máme dva závody ve Španělsku. Takže uvidíme, jsme teprve na začátku."

Monza a Řím argumentují ve prospěch Grand Prix na svém území čísly. Podle odhadů Římanů by vybudování městské tratě stálo 200 miliónů eur v rámci soukromých investic a každý rok by se příjmy na daních zvýšily díky závodu o 116 miliónů eur, zatímco by vzniklo 10 tisíc nových pracovních míst. Na druhé straně Monza tvrdí, že by se ztrátou závodu přišla o roční příjem 100 miliónů eur a dva tisíce lidí by byly bez práce.

"Politicky řečeno je Řím mnohem silnější než my," uzavřel starosta Monzy Marco Mariani, jenž se může se svým okruhem spolehnout na podporu Ferrari.

Reklama

Související témata: