Hlavní obsah

Renault s Petrovem stále váhá, nabízí se totiž Heidfeld

PRAHA

Vitalij Petrov stále nemá jistotu závodní sedačky u Renaultu, protože jeho přínosy nejsou ve srovnání s jeho chybami v jasné převaze. A na trhu jsou i jiná jména.

Foto: Caren Firouz, Reuters

Ruský pilot formule 1 Vitalij Petrov

Článek

"Zatím jsme nerozhodli," řekl majitel týmu Gérard Lopez pro lucemburský Le Quotidien. "Musíme vyhodnotit všechno dobré a špatné, co udělal. Investovali jsme do něj rok a teoreticky by měl v druhé sezóně ukázat, čeho je skutečně schopný. Dospěl během posledních týdnů sezóny? Protože nás stál nemálo bodů a peněz..."

Renaultu vadí zejména hrubky, kterých se ruský pilot dopouštěl během téměř každého závodního víkendu. Ale jeho jezdecké kvality nezpochybňuje. "Mezi mladými piloty je Vitalij určitě nejrychlejší," hodnotil Lopez. "Čtyřicet kol neudržíte za sebou Fernanda Alonsa bojujícího o titul jen tak... Ale schází mu soustředění a dělá katastrofální chyby, které ničí naše auta. Otázka teď zní, jestli do něj máme dál investovat, nebo ho necháme po roce investic být?"

Pokud by si Renault Petrova nenechal, na trhu si může vybírat, protože díky rostoucí formě je o jeho sedačku zájem. Ve spojení s francouzskou stájí se objevují jména jako Sutil, Glock a Heidfeld. První dva však téměř jistě setrvají u svých současných zaměstnavatelů, zatímco Heidfeld je bez místa a Lopez ho dobře zná.

"Tato jména jsou na trhu k dispozici," řekl. "Já jsem kamarád s Heidfeldem." Na otázku, zda by tato skutečnost mohla být rozhodující, pak Lopez odpověděl: "Řekněme, že toho člověka znám lépe..." Pokud by Petrov u Renaultu skončil, získal by podle jeho manažerky Oxany Kosačenkové závodní sedačku v jiném týmu, takže by ve formuli 1 dál závodil.

Renault ale nečeká jen rozhodování o týmovém kolegovi Roberta Kubici, s napětím je také očekáváno jeho možné spojení s Lotus Group, protože pak by se tým mohl jmenovat Lotus Renault. Podle zatím stále nepotvrzených zpráv by měla automobilka Renault přenechat svůj podíl v týmu malajsijské Lotus Group, ale Lopez naznačil, že se možná změní i podíl jeho společnosti Genii, jíž je prezidentem. Ta v současnosti vlastní tři čtvrtiny stáje.

"Co se týče mé role prezidenta, nic se nezmění, ale co se týče těch 75 procent, nevím," uvedl. "Možná to bude trochu víc, možná to bude trochu míň. Ale jedna věc je jistá, zůstaneme majoritním vlastníkem."

Reklama

Související témata: