Hlavní obsah

Proton se spojil s Genii a vznikl druhý tým Lotus Renault

Aktualizováno

Novým spolumajitelem týmu Renault F1 se stala prostřednictvím skupiny Lotus malajsijská automobilka Proton. Francouzská stáj byla přejmenována na Lotus Renault GP.

Foto: Sport.cz

Vůz stáje Lotus Renault F1 pro rok 2011 by měl být barevně vyveden jako Lotus Ayrtona Senny z 80. let.

Článek

Společnost Genii Gérarda Lopeze vlastnila tři čtvrtiny týmu Renault a zbytek patřil francouzské automobilce. Ta svůj podíl prodala společnosti Genii, jež následně prodala podíl v týmu automobilce Proton. Jestli se podíl Protonu rovná velikosti podílu, který držela automobilka Renault, ani jedna strana neuvedla.

Proton se v týmu Renault angažuje nejen jako spolumajitel, ale prostřednictvím značky Lotus také jako hlavní sponzor. Sponzorská smlouva byla uzavřena s platností do roku 2017.

Tím nastala obávaná situace, kdy jsou do sezóny 2011 přihlášeny dva týmy Lotus Renault. Tím prvním je stáj Tonyho Fernandese, která letos závodila pod názvem Lotus Racing. Ta se nepohodla se skupinou Lotus a koupila si název Team Lotus. Tím druhým je stáj, která letos soutěžila jako Renault F1.

Aby byla situace ještě komplikovanější, oba týmy zvolily černozlaté zbarvení, které používal historický tým Lotus Colina Chapmana. Automobilka Proton coby majitel skupiny Lotus vede s Tonym Fernandesem spor o práva na jméno Lotus a je pravděpodobné, že před začátkem příští sezóny bude muset dojít k jeho vyřešení, protože dva týmy téměř stejného jména a velmi podobného vzhledu by působily velké zmatky.

Reklama

Související témata: