Hlavní obsah

Britských novinářů je mi líto, asi nejsou šťastní, říká Alonso

Fernando Alonso se nezlobí na britské novináře, kteří mu v Německu vytýkali vítězství pomocí týmových příkazů. Soucítí s nimi. "Je mi jich líto," řekl Španěl.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Fernando Alonso (uprostřed) na stupních vítězů po GP Německa

Článek

Když skončila Grand Prix Německa, tisk se vrhnul na jezdce Ferrari, aby je vyzpovídal na téma výměny pozic, kterou nařídil tým. Zejména britští novináři nesli jednání italské stáje nelibě. Alonsovi to ale nevadilo.

"Ne. Myslím, že to byl... jejich problém," řekl španělský pilot pro Autosport. "Svým způsobem je mi jich líto, protože asi nemají dobrý nebo šťastný život, jako někteří z nás v tuto chvíli. Oni tak reagují a jak jsem řekl, byla to škoda, ale ne problém."

"Dobré vztahy a jednota Ferrari, kterou každý víkend ukazujeme, některým lidem svým způsobem nedělá dobře. Ta jednota se jim nelíbí. Ale to je jejich problém, ne náš."

Události ze závodu v Hockenheimu měly nakonec dohru v pravidlech pro příští sezónu, FIA z nich totiž vymazala článek, který zakazoval týmové příkazy. Alonso ovšem tvrdí, že odmítá, aby měl někdo v týmu status jedničky.

"Jako jezdec si myslím, že oba jezdci musí mít rovnocenné postavení," uvedl. "Hodně z těch jezdců, hlavně v top týmech, má velké zkušenosti, jsou talentovaní a mnohokrát dokázali, že je dobré mít v týmu dvě možnosti v boji o šampionát. Pokud pak nastane situace, že matematicky někdo nemá šanci, tým se rozhodne, jak uzná za vhodné."

Rovnocenný přístup k oběma jezdcům podle Španěla neznamená, že by měli oba těžší práci, protože by museli nejdříve porazit svého kolegu. "Podle mě se tím moc nemění. Vždy se snažíte odvést maximum. Někdy se vám to podaří, někdy ne. Na to (soupeření s týmovým kolegou) se moc nesoustředíte," dodal.

Reklama

Související témata: