Hlavní obsah

Povolení týmových příkazů ze závodů frašku neudělá, míní Webber

PRAHA

Změna pravidel, která znamená legalizaci týmových příkazů, nepřinese podle Marka Webbera žádné změny na trať. Týmy budou využívat týmovou režii stejně jako v minulosti.

Foto: Bazuki Muhammad , Reuters

Pilot stáje Red Bull Mark Webber (vlevo)

Článek

"Jako kdyby tu předtím nikdy nebyly! Podívejte se, jsou tu od padesátých - šedesátých let," řekl o týmových příkazech Webber pro BBC Radio 5 Live. "Byly tu vždy a když dva jezdci jezdí pro jeden tým, občas prohodíte pozice, aby celkový výsledek týmu byl co nejlepší."

Webber přiznal, že sám zažil týmové příkazy z obou stran. "Dělá se to napříč startovním polem. Já jsem to několikrát zažil a byl jsem i na straně, která z toho těžila," uvedl. "Lidé by neměli být moc nervózní, nebudou je vídat každý víkend, nic se nezmění."

Zákaz týmových příkazů byl zaveden a nakonec i zrušen na základě výměn pozic mezi jezdci Ferrari. Od příštího roku můžou týmy svým jezdcům nařizovat v tomto ohledu cokoliv, ale nesmí to skrývat. To vadilo prezidentu FIA Jeanu Todtovi nejvíce. Ferrari v Německu příkaz Felipemu Massovi skrylo tak trochu otevřeně.

"Ferrari to udělalo brutálně, bylo to špatné, šlo o vedení v závodě," hodnotil Webber. "Fernando byl za Felipem, tlačil na něj a Ferrari se muselo rozhodnout, co udělá. Necháme své jezdce se vyřadit - za což by pak Ferrari bylo roztrháno - nebo vyměníme pozice? V tomhle případě fanoušky zcela chápu."

Reklama

Související témata: