Hlavní obsah

Ecclestone ukradl formuli 1 týmům, tvrdí Dennis

Bývalý šéf týmu McLaren Ron Dennis si postěžoval na chování Bernieho Ecclestona při vyjednávání smluv. Týmy ztratily část vlivu na formuli 1 kvůli lstivému jednání Ecclestona.

Článek

Ecclestonova kritika se objevila v jeho biografii, kterou napsala Susan Watkinsová, manželka bývalého hlavního lékaře formule 1 Sida Watkinse.

"Bernie nám fakticky ukradl formuli 1," uvedl Dennis. "Ukradl ji tím, že zatajil týmům významné navýšení příjmů, které nastalo díky lepším smlouvám s televizními společnostmi. Využil tuto obchodní výhodu, aby týmy přesvědčil k akceptování smlouvy, která jim zabránila získat dřívější práva."

"Způsob, jakým tu situaci překroutil, je podle některých lidí brilantní, ale byl to v podstatě podvod, protože se týmy snažily říct: ´Počkej Bernie, ta práva nám patří.´"

Dennis měl jít na policii

Ecclestonova reakce na tato obvinění byla pochopitelně odmítavá. "Pokud si Ron opravdu myslel, že jsem ukradl formuli 1, tak měl zavolat policii," řekl. "Teprve když jsem investoval peníze a začalo to fungovat a vypadat dobře, tak si týmy pomyslely, že to měly dělat samy."

O výši podílu z příjmů formule 1 se týmy přetahují s Ecclestonem neustále, podle poslední Concordské dohody jim patří polovina, ale chtějí víc.

"Všichni lidé, které znám a kteří jednali s Berniem, mají nakonec pocit, že byli dotlačeni dál, než by jim bylo příjemné," konstatoval Dennis. "Když si zhodnotíte smlouvu s Berniem, máte pocit, že z vás dostal těch pět procent navíc, aby měl navrch, a nikdy se nedomníváte, že šlo o férovou dohodu."

"Přál bych si, aby více ocenil přínos všech týmů k budování formule 1. Jako dirigent vždy odváděl skvělou práci, ale nemyslím, že si někdy pořádně uvědomil, že dirigent může být velký, jen když má skvělé hudebníky. A domnívám se, že týmy formule 1 hrají roli hudebníků."

Reklama