Hlavní obsah

Kritiku jsem si naprosto zasloužil, přiznal Schumacher

PRAHA

Moc dobře si uvědomuje, že to nebyl comeback snů. Legendární pilot formule 1 Michael Schumacher po třech letech ve sportovním důchodu v letošní sezóně znovu usedl do kokpitu, nadšené očekávání svých fanoušků ale nesplnil. Ani jednou se během sezóny nedostal na stupně vítězů a v týmu Mercedes GP jej zastínil Nico Rosberg.

Foto: Gero Breloer, ČTK/AP

Michael Schumacher

Článek

Schumacherovým maximem v sezóně byla čtvrtá místa ve Španělsku, Turecku a v Koreji. Celkem sedminásobný mistr světa posbíral jen 72 bodů a v konečném pořadí šampionátu skončil devátý s propastnou ztrátou 184 bodů na nového mistra světa Sebastiana Vettela ze stáje Red Bull. A za své výkony slyšel prakticky po celou sezónu kritiku od novinářů a dalších velikánů formule 1. „Měl jsem slabší chvíle, kritika byla na místě“ připustil Schumacher na svém webu. „S kritikou se ale umím srovnat. Navíc vás může posunou dopředu,“ míní německý jezdec.

Držitel většiny rekordů ve formuli 1 očekával těžký rok, absence lepších výsledků jej ale přece jen zaskočila. „Tahle sezóna byla obrovskou výzvou a v tomto ohledu se má očekávání stoprocentně vyplnila. Pokud jde o výsledky, tam jsem čekal víc,“ přiznal Schumacher. „Mým krédem ale vždy bylo, že o to, co chcete, musíte bojovat,“ poznamenal brzy dvaačtyřicetiletý veterán.

Svého rozhodnutí vrátit se do elitního seriálu proto Schumacher nikdy nelitoval. „Nejsem typ člověka, který by vzdal své úsilí před první překážkou. Naopak, problémy mé odhodlání ještě posilují. Myslím, že jsem za ta léta ukázal, že miluji výzvy a umím je zvládnout. Proto jsem nikdy o svém návratu nezapochyboval,“ prohlásila bývalá hvězda stáje Ferrari.

Schumacher se chystá strávit klidné Vánoce s rodinou, přiznal ale, že už pomalu cítí rostoucí vzrušení nad nadcházející sezónou. “Těším se na pár klidných vánočních dnů s rodinou, současně jsem si ale všiml, že mnou při pomyšlení na příští rok prochází zvláštní vzrušení. Zakončili jsme sezónu s pozitivním pocitem. A s ohledem na stupeň vývoje nového vozu jsem přesvědčený, že můžeme v další sezóně myslet na několik vítězství. To mě dává obrovskou sílu do dalšího závodění,“  uzavřel německý pilot.

Reklama

Související témata: