Hlavní obsah

Williams potřebuje víc peněz, zvažuje proto vstup na burzu

PRAHA

Akcie týmu Williams by se mohly brzy obchodovat na burze cenných papírů, britská stáj to považuje za nejlepší způsob zajištění své budoucnosti.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Pilto stáje Williams Nico Hülkenberg během kvalifikace GP Brazílie

Článek

Frank Williams přiznal, že několik let přemýšlí o tom, jak zajistit svůj tým pro období, kdy už tu nebude. "Je nutné a opatrné naplánovat takovou vlastnickou strukturu, která Williamsu umožní být nezávislým konstruktérem, který bude vlastněný a zaměstnávat lidi, kteří jsou oddaní formuli 1 a dalším obchodním aktivitám, které nás v uplynulých dekádách podporovaly," vysvětloval.

"Došel jsem k závěru, že se nám to nejlépe podaří rozšířením základny vlastníků o veřejné akcionáře, zatímco zachováme stabilní jádro dlouhodobých investorů, kteří jsou úzce zapojení do vedení týmu. To zajistí stabilitu, dobré vedení a věřím, že nám to také umožní přilákat a udržet ty nejlepší lidi a partnery. Patrick (Head) a já proto pečlivě zkoumáme tuto možnost a pokud nastanou příznivé okolnosti, mohli bychom brzy začít jednat."

Tým Williams v současnosti spoluvlastní Frank Williams, Patrick Head a Toto Wolff. "Nezávisle na tom, jaké kroky podnikneme, zůstanu majoritním a rozhodujícím vlastníkem a šéf týmu Williams," dodal Williams.

Výkonný ředitel stáje z Grove Adam Parr popřel, že by o vstupu na burzu uvažoval Williams ze zdravotních důvodů. Podle něj je Williams zcela v pořádku a zůstane i nadále u kormidla.

"Naše společnost vždy fungovala na solidních finančních základech. Navzdory ekonomickému prostředí posledních let jsme byli v zisku a měli pozitivní cash-flow z provozních aktivit v letech 2008, 2009 a 2010. A rozpočet na rok 2011 máme kompletně zajištění," dodal Parr.

Ředitel Williamsu sice tvrdí, že by tým nešel na burzu primárně kvůli získání dalších finančních prostředků, tomu se ale bohužel dá věřit asi tak jako tvrzení, že Maldonada neangažoval kvůli penězům. Finanční situace Williamsu je obtížná a podobně jsou na tom všechny malé a středně velké stáje formule 1, ať už se to snaží jakkoliv zakrývat.

Reklama

Související témata: