Hlavní obsah

Schumacher naučil F1 profesionalitě, i proto má teď problémy

Michael Schumacher si za současné problémy může částečně sám. Svou vlastní dokonalostí. Jeho manažer Willi Weber a bývalý pilot formule 1 Gerhard Berger se shodují, že Schumacherův problém po loňském návratu k závodění je tuhá konkurence. Té šel přitom kdysi sám příkladem.

Foto: Gero Breloer, ČTK/AP

Michael Schumacher

Článek

Sedminásobný mistr světa podle Webera s Bergerem nastavil ve formuli 1 laťku profesionality na mimořádnou úroveň. Co bylo dříve jeho předností a výhodou, dnes dělají i všichni ostatní, protože je to standard. Konkurence přitvrdila právě díky Schumacherovým metodám.

„Tvrdě trénoval, byl mimořádně ctižádostivý. Jako první přicházel na okruh a jako poslední z něj odcházel. Nikdy nebyl spokojený sám se sebou, vždycky chtěl jít až na hranice svých možností. Vyplatilo se mu to a zanechalo to stopy i na ostatních jezdcích a týmech. Dneska se mu to vrací. Je tu spousta pilotů, kteří pracují stejným způsobem a v podstatě jsou stejně dobří jako on,“ vysvětluje Willi Weber v rozhovoru pro Auto, motor und sport.

Až deváté místo při restartu kariéry

Schumacher se vrátil do formule 1 vloni po třech letech v důchodu. Sezóna 2010 nevyšla podle představ ani jemu, ani Mercedesu. Tým pokulhával ve vývoji a skončil až jako čtvrtý nejlepší. Schumacher byl v pořadí jezdců devátý.

Podle Gerharda Bergera bude cesta zpět na vrchol pro Schumachera mimořádně obtížná. „Je to sebevražedná mise. Jezdec, který stejně trénuje, stejně pracuje, má stejnou motokárovou minulost už od dětství, ale je o 20 let mladší, musí být nutně lepší. Schumacherovy šance se omezují na to, držet se co nejblíže a pak případně využít svých zkušeností,“ říká Berger.

Zároveň nevěří, že by na německou legendu v jejích 42 letech nijak nedoléhal věk. „Člověk už tak dobře nevidí, reflexy jsou jiné, váš postoj je jiný. Sundáváte nohu z plynu v situacích, o kterých jste dřív vůbec nepřemýšlel, a promýšlíte věci dopředu. Kdysi když jsem na hotelu v Monze poslouchal, jak do střechy buší déšť, měl jsem z toho radost. ‚To je moje šance,‘ říkal jsem si. Na konci mojí kariéry už jsem kvůli tomu bušení nemohl pořádně spát a poslední, po čem jsem toužil, byl déšť na Monze,“ popisuje.

Reklama