Hlavní obsah

VIDEO: Při premiéře nového McLarenu sestavili mechanici vůz přímo na ulici

PRAHA/BERLÍN

Humornou scénkou "jak se staví formule 1" představila v pátek stáj McLaren svůj monopost na novou sezónu. V Berlíně na Postupimském náměstí přitlačili mechanici kostru vozu a zbylé komponenty jim postupně přinášeli členové týmu jakoby lidé z davu. Montáž monopostu MP4-26 zkompletovali oba britští jezdci Lewis Hamilton a Jenson Button, kteří přišli s volantem a krytem kokpitu.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Poslední úpravy monopostu McLaren MP4-26 před slavnostní prezentací v Berlíně.

Článek

"Tohle je naše nové děťátko. Miluju ho, vypadá skvěle. Zatím jsme ho viděli jen ve větrném tunelu, takhle naživo vypadá ještě lépe," uvedl mistr světa z roku 2008 Hamilton, který stejně jako předloňský šampión Button viděl nový vůz v pátek poprvé.

Mechanici McLarenu kompletují monopost MP4-26 při slavnostní prezentaci v Berlíně.foto: Reuters/Thomas Peter

"Připadá mi, že to auto vypadá mnohem líp než všechny ostatní vozy, které jsem letos zatím viděl. Snad se to promítne i na dráze, jsem si tím jistý," řekl Hamilton, který skončil loni v seriálu čtvrtý. Button byl pátý a nový vůz má britským hvězdám pomoci k návratu na vrchol.

Kokpit monopostu McLaren MP4-26.foto: Reuters/Thomas Peter

Podle Buttona lze očekávat hodně zajímavou sezónu. "Na startu bude pět mistrů světa plus chlapíci jako Mark Webber, který po titulu také sahal. Bude to hodně těsný a napínavý boj," prohlásil v lednu jednatřicetiletý jezdec.

Pohled na záď monopostu McLaren MP4-26.foto: Reuters/Thomas Peter

Nový monopost McLarenu se od svého loňského předchůdce znatelně liší a na první pohled jsou patrné změny v aerodynamice podle nových pravidel. Jezdcům na volantu přibyla tlačítka na ovládání nastavení zadního křídla a opět se vrací systém KERS. "Je dost nových věcí, jimž bude třeba přivyknout. Ale všechno dohoromady je to pořád zábava," podotkl Button.

Piloti McLarenu Lewis Hamilton (vlevo) a Jenson Button při slavnostní prezentací monopostu MP4-26 v Berlíně.foto: Reuters/Thomas Peter

Třídenní testování ve Valencii v tomto týdnu absolvovali jezdci McLarenu ještě s loňským modelem. Nový monopost se na trati poprvé ukáže v příštím týdnu v Jerezu.

Reklama

Související témata: