Hlavní obsah

Musím se ještě letos do F1 vrátit. A budu silnější, šokuje po nehodě Kubica

Uplynulo jen pár dní od jeho hrůzostrašné nehody při rallye, kdy málem přišel o ruku, přesto už pilotovi formule 1 Robertu Kubicovi otrnulo. Sotva jej dali lékaři dohromady, spřádá plány na návrat do kokpitu rychlých aut. "Musím se vrátit do formule ještě letos. A budu silnější než před nehodou," vzkazuje Kubica fanouškům z nemocnice v italském Pietra Ligure.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Polský závodník Robert Kubica

Článek

Normální člověk by se asi po tom, co prožil Kubica, zdráhal na závodní auto jen podívat. On navíc už zažil ještě ošklivější havárii před čtyřmi lety ve formuli, kdy jeho monopost na okruhu v Montrealu rotoval vzduchem a on přežil jen se štěstím. Přesto polský pilot touží po tom znovu se k závodění vrátit.

Jezdec stáje Renault je přesvědčen, že díky nehodě z něj bude lepší pilot. "V takových situacích se naplno projeví vaše schopnosti a motivace. Vrátím se jako lepší pilot a silnější osobnost. Stejně jako jsem byl silnější po nehodě v roce 2007," tvrdí Kubica v rozhovoru pro italský deník Gazzetta dello Sport.

Při nedělní rallye Ronde di Andora projela jeho vozem Fabia S2000 svodidla, Kubica ztratil hodně krve, a hrozila mu dokonce amputace ruky. Přesto na závody rallye nechce zanevřít. "Ptal jsem se sám sebe, proč závodím v rallye. Je to pro mne skvělý trénink pro formuli, pomáhá mi to v koncentraci. Ale jestli pojedu rallye znovu? Uvidíme," nechce dělat předčasné závěry.

Poté, co mu lékaři zachránili ruku, jej čekají další operace zlomené nohy, ramena a lokte. Léčit se bude minimálně tři měsíce, rehabilitace údajně může trvat i celý rok. "V roce 2003 mi taky po nehodě říkali, že nebudu rok závodit. Ale chci se vrátit co nejdřív a udělám pro to všechno, co bude v mých silách. Už cítím prsty a celá ruka se zdá být lepší," libuje si.

Kubica lituje jen bolesti, kterou svou nehodou způsobil své matce. "To je mi líto, hodně ji to zasáhlo," tvrdí. Kromě rodičů a lidí od týmu Renault přijeli v Itálii navštívit slavného maroda i konkurenti z formule. Například bývalý šéf Renaultu Flavio Briatore, nebo jezdci Alonso, Petrov, Alesi, nebo Liuzzi.

Reklama