Hlavní obsah

Velká cena Bahrajnu F1 byla kvůli nepokojům zrušena

MANÁMA

Organizátoři dnes zrušili kvůli nepokojům v zemi Velkou cenu Bahrajnu, kterou mělo 13. března začít mistrovství světa formule jedna. Je to poprvé v historii, kdy se z politických důvodů nepojede závod nejprestižnější motoristické série. Sezonu tak odstartuje 27. března Grand Prix Austrálie.

Foto: Jamali Hasan, ČTK/AP

Týmy F1 zrušily testování v Bahrajnu

Článek

Bahrajnský korunní princ Salmán bin Hamad bin Ísá Chalífa v tiskovém prohlášení uvedl, že se "země musí soustředit na naléhavé záležitosti národního zájmu a nechat pořádání závodu formule jedna na pozdější dobu". Podle neoficiálních informací by se měla Velká cena Bahrajnu jet v listopadu.

Na zrušení Grand Prix ukazoval už fakt, že týmy odvolaly testování v Bahrajnu plánované na 3. až 6. března. Testy se místo toho uskuteční o několik dní později v Barceloně.

"Je smutné, že Bahrajn musel Velkou cenu odříct. Přejeme celému národu vše nejlepší v procesu uzdravování země a už se těšíme na to, že se do Bahrajnu brzy vrátíme," řekl šéf F1 Bernie Ecclestone ke Grand Prix, jež je součástí seriálu od roku 2004.

Protivládní demonstrace v Bahrajnu trvají týden a zatím si vyžádaly šest obětí na životech. Kvůli politickému neklidu už byly zrušeny víkendové závody asijské série GP2, jichž se měl zúčastnit také český jezdec Josef Král.

Reklama

Související témata: