Hlavní obsah

McLaren v úvodu sezóny možná nevyužije potenciál naplno, bojí se Button

PRAHA

Stáj McLaren odhalila svůj monopost pro letošní ročník mistrovství světa formule 1 až po úvodním z kvarteta předsezónních testů a podle Jensona Buttona ji možná menší počet odjetých kol bude mrzet. Podle mistra světa z roku 2009 totiž není jisté, zda vůz bude plně konkurenceschopný.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Poslední úpravy monopostu McLaren MP4-26 před slavnostní prezentací v Berlíně.

Článek

McLaren při prvním zimním testu ve Valencii sbíral data pomocí loňského monopostu a nový vůz s označením MP4-26 nasadil na trať až v Jerezu a v Barceloně. A s ohledem na drobné potíže se spolehlivostí vozu bylo obtížné určit, jak si britská stáj ve srovnání s konkurencí stojí.

A otazník zůstává. „Nenajezdil jsem rozhodně tolik kol, kolik jsem očekával. A při vývoji nového vozu je klíčové najet maximální počet kilometrů,“ řekl Button italskému magazínu Autosprint. „Letošní monopost má zcela jistě potenciál, ale pokud je práce na vývoji opožděná, pak to nemusí v úvodu sezóny na konkurenci stačit,“ doplnil s obavou v hlase jednatřicetiletý jezdec.

Podle Buttona bude o něco jasněji po posledním testu v Barceloně (8.-12. března), kde se týmy formule 1 sejdou místo původně plánované přípravy v Bahrajnu, jež měla bezprostředně předcházet úvodnímu podniku sezóny. Skutečné rozložení sil ale stejně ukáže až první závod v australském Melbourne.

„V Barceloně se odehraje velmi důležitý test, kde se konečně zkompletují všechny díly skládačky. Přesnou představu o hierarchii na startovním roštu ale stejně nedostaneme. Proslýchá se, že Red Bull je o šest desetin rychlejší než Ferrari a Scuderia že je o sekundu před zbytkem startovního pole. Až závod v Melbourne ukáže, zda je tomu skutečně tak,“ dodal Button.

Nový ročník MS formule 1 odstartuje v Austrálii 27. března.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint