Hlavní obsah

Ecclestone: FIA je vtip, pravidla bychom si měli psát sami s týmy

PRAHA

Bernie Ecclestone je velmi nespokojený s novými pravidly pro formuli 1, která připravila Mezinárodní automobilová federace. Jean Todt podle něj není dobrým prezidentem.

Foto: Vivek Prakash, Reuters

Šéf Formule 1 Bernie Ecclestone se zlobí na FIA.

Článek

Ecclestonovi se nelíbí pravidla především v oblasti pohonu. První zbytečností jsou podle něj systémy na rekuperaci kinetické energie. "Jenom to stálo hrozně moc peněz a nevím, co to přineslo," uvedl šéf formule 1 pro Express. "Nemyslím, že někdo ví, nebo se zajímá o to, co to dělá. Tyhle věci mě štvou."

Ještě víc mu však vadí, že v roce 2013 mají být současné osmiválcové motory nahrazeny přeplňovanými čtyřválci o objemu 1,6 litru. "To není formule 1, ani zdaleka to nezní jako formule 1," řekl.

FIA by měla být jako policie

FIA si proto za svoji práci vysloužila od Ecclestona nelichotivé vysvědčení. "Měli bychom psát pravidla s týmy," konstatoval. "Soutěžící musí závodit a investovat velké peníze. Investujeme hodně. Měli bychom si psát pravidla a předávat je FIA, která by jen zajišťovala, že jsou dodržována. Měla by být jako policie, policie taky nepíše zákony a neříká, že musíte jezdit 30 mílí za hodinu. FIA je vtip."

Ačkoliv zelený směr pro formuli 1 vytyčil už bývalý prezident FIA Max Mosley, jenž kromě KERS dokonce přišel s nápadem světového motoru, který by sloužil jako základ hned pro několik závodních sérií včetně formule 1, schytal kritiku od Ecclestona Todt.

"Jean Todt je slabým odvarem Maxe. Cestuje po světě a dělá to, co Max moc nedělal - dává pusy dětem a podává si s lidmi ruku. Asi je to dobré pro FIA, ale ve formuli 1 to nepotřebujeme," dodal s tím, že Todt "nemá moc pozitivní vliv na formuli 1" a jeho ekologické iniciativy jsou "naprostým vtipem."

Reklama

  Velká cena Číny - sprint probíhá Živě
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články