Hlavní obsah

Barrichello se smířil, že mistrem světa nikdy nebude

Karel FeltPrávo

Brazilec Rubens Barrichello letos oslaví devětatřicáté narozeniny. Není nejstarším jezdcem ve startovním poli formule 1, tím je o dva roky starší a o sedm titulů mistra světa slavnější Michael Schumacher. Jenže Brazilec, který je korunním princem F1, má na kontě nejvíc odjetých Velkých cen – 307. A tento počet už zřejmě nikdo nepřekoná.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Brazilský pilot formule 1 Rubens Barrichello

Článek

„Letos bych jich měl ještě dvacet přidat. Ale věřte mi, že nejsem lovec senzací a takových rekordů. Pořád mě závodění baví a neumím si představit život bez volantu. Formule 1 mi dala za ty roky hrozně moc. Vždyť svoji první GP jsem jel v roce 1993 ještě v jižní Africe. Kdo z mladých dneska ví, že se tam také závodilo. Už jsem se smířil s tím, že nikdy nebudu mistrem světa. Ale motivaci mám pořád stejnou, jako by ta šance pořád žila,“ přiznal v jednom rozhovoru.

Šest sezón jezdil v barvách Ferrari a v letech 2000 až 2004 kryl záda Michaelu Schumacherovi, který získal pět titulů v řadě. „To bylo nádherné období. V letech 2002 a 2004 jsem skončil druhý. To jsem byl titulu nejblíže... Ale já věděl, že titul je určený pro Michaela Schumachera. Byl jsem rád, že mohu jezdit ve Ferrari a s ním v týmu. To víte, že v člověku hlodá, proč ne on, ale ten druhý... Jsem profesionál, takže jsem nikdy neprotestoval. Opravdu to nebyl nedostatek vlastních ambicí, ale reálné zhodnocení situace. Jinde bych neměl k dispozici takovou techniku a nebyl bych ani druhý. A jezdit s Ferrari, to je sen každého jezdce. Nelituji,“ zavzpomínal.

Ve Stewartu nebyly peníze

První čtyři roky závodil v Jordanu, odkud přestoupil k ambicióznímu Stewartu. „Jackie byl můj idol, považoval jsem za čest, že mohu jezdit v jeho stáji. Neměli jsme auta na vyhrávání a problémem byly i peníze,“ pravil syn bohatého obchodníka, který nikdy nouzi o peníze neměl. Po rozchodu s Ferrari, kde se rozhodli vyměnit jeho zkušenosti za dravé mládí, ho angažoval tým Honda. „Tyhle dva roky byly zvláštní, svým způsobem podobné Stewartu. Konec byl ale trpčí. Měl to být můj závodnický konec,“ usmál se.

Nebyl. Hondu postavil na nohy pod svým jménem Ross Brawn. „Ten rok byl jako sen. Z ničeho jsme došli k titulu mistra světa. Vyhrál Jenson Button. Já mu kryl záda... Ale byl jsem šťastný, že jsem nemusel skončit, a v roce 2009 jsem také vyhrál svoji poslední Velkou cenu. Bylo to na Monze. To je přece stylové. Učil jsem se u Ayrtona Senny, a jestli mě něco mrzí, tak jedině to, že jsem nikdy nevyhrál doma v Sao Paulu,“ říkal spokojeně Barrichello.

Loni a letos pojede v barvách stáje Franka Williamse, s nímž si prý výborně rozumí. „Nevím, jestli to nebude moje poslední sezóna, ale i kdyby... Mám skvělou manželku Silvanu a dva báječné syny, jedenáctiletého Eduarda a šestiletého Fernanda, co víc si mohu přát,“ pravil pohodář Rubens Barrichello.

Reklama