Hlavní obsah

Kvalifikaci na GP Austrálie dominoval šampión Vettel

MELBOURNE

Red Bull Racing potvrdil roli favorita a získal v Albert Parku pole position zásluhou Sebastiana Vettela. Druhé místo obsadil Lewis Hamilton, třetí odstartuje Mark Webber.

Foto: Heino Kalis, Reuters

Pilot stáje Red Bull Sebastian Vettel za volantem monopostu RB7 pro sezónu 2011.

Článek

První část kvalifikace přinesla dramatickou podívanou. Sebastian Vettel zajel s přehledem nejrychlejší čas a stanovil tak kvalifikační limit na 1:31,266 (107 % z 1:25,296). Jezdci týmu Hispania Racing Ital Vitantonio Liuzzi ani Ind Narain Karthikejan ho podle očekávání nesplnili, FIA jim i přes žádost španélského týmu výjimku neudělila a do závodu tak nenastoupí.

Tím ale drama nekončilo, hrobníkovi z lopaty na poslední chvíli unikl Felipe Massa. Hrozilo mu, že nepostoupí z první části, ale v posledním kole se navzdory chybám posunul na osmé místo a ven z vozu poslal Nicka Heidfelda. Pro německého pilota Renaultu se jedná o velmi nevydařený vstup do sezóny už kvůli tomu, že jeho kolega Petrov zajel v první části třetí nejlepší čas. Dále nepostoupili tradičně také jezdci Lotusu a Virginu. Glock a D´Ambrosio si alespoň oddechli, že splnili kvalifikační limit.

Schumacher až jedenáctý

Začátek druhé části kvalifikace přinesl předčasný konec Rubense Barrichella. Brazilec chyboval při brzdění do zatáčky, dostal se do smyku, uvízl ve štěrkové únikové zóně a nemohl pokračovat. Horkou chvilku si v závěru prostřední části prožil Adrian Sutil, při nájezdu na cílovou rovinku vůz divoce roztočil a měl velké štěstí, že nenarazil do žádné zdi a mohl pokračovat bez újmy.

Do bojů o pole position postoupili nakonec všichni favorité, kromě Michaela Schumachera, který stačil jen na 11. příčku.

Red Bull pokračoval v dominantních výkonech

Red Bull pokračoval v dominantních výkonech i v poslední části kvalifikace a Sebastian Vettel si s přehledem zajistil pole position. Mark Webber ovšem potenciál vozu využít nedokázal a druhé místo přenechal Lewisi Hamiltonovi. Australan se postaví do druhé řady s Jensonem Buttonem.

Ferrari sledovalo souboje McLarenu s Red Bullem s menším odstupem, nikdy nepatřilo mezi nejrychlejší a Fernando Alonso se musel spokojit s pátou startovní pozicí. Felipe Massa dopadl ještě hůře. Obsadil až osmé místo a k tomu předvedl hodiny, když se roztočil v první zatáčce hned po výjezdu z boxů.

Vitalij Petrov zcela zastínil Nicka Heidfelda, jenž skončil už v první části, a získal šesté místo vedle Fernanda Alonsa. Sedmý Rosberg potvrdil, že se Mercedesu moc nedaří. Desítku nejlepších uzavřeli Kamuj Kobajaši a Jaime Alguersuari.

Kvalifikace na GP Austrálie, zahajovací závod MS vozů formule 1 v Melbourne:
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:23,529, 2. Hamilton (Brit./McLaren) 1:24,307, 3. Webber (Austr./Red Bull) 1:24,395, 4. Button (Brit./McLaren) 1:24,779, 5. Alonso (Šp./Ferrari) 1:24,974, 6. Petrov (Rus./Lotus Renault) 1:25,247, 7. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:25,421, 8. Massa (Braz./Ferrari) 1:25,599, 9. Kobajaši (Jap./Sauber) 1:25,626, 10. Buemi (Švýc./Toro Rosso) 1:27,066.

Reklama

Související témata: