Hlavní obsah

Úvodní závod nové sezóny vyhrál v Austrálii úřadující šampión Vettel

MELBOURNE

Mistrovství světa formule 1 začalo v Austrálii vítězstvím úřadujícího šampióna Sebastiana Vettela z týmu Red Bull. V melbournském Albert Parku triumfoval německý pilot před bývalým mistrem světa Lewisem Hamiltonem z McLarenu a překvapením závodu Vitalijem Petrovem z Renaultu, který se na stupně vítězů dostal poprvé v kariéře. Zároveň také dosáhl prvního pódiového umístění pro Rusko.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Sebastian Vettel se raduje z vítězství ve Velké ceně Austrálie.

Článek

Třiadvacetiletý Vettel na úvod sezóny potvrdil, že jeho suverénní triumf v sobotní kvalifikaci nebyl náhodný, a jeho cestu k jedenáctému vítězství v kariéře nikdo v celém závodě neohrozil. Přemožitele Vettel nenašel v mistrovství světa už potřetí za sebou, protož v závěru předchozí sezony vyhrál v Brazílii a Abú Zabí.

"Díky chlapci, fantastický závod. Excelentní auto, excelentní zastávky (v boxech). Hodně jsme se dneska naučili, zapamatujte si to," podělil se Vettel po průjezdu cílem o radost s mechaniky prostřednictvím rádia. "Nebylo to snadné vítězství, první závod je vždycky cesta do neznáma. Ale start byl klíčový a závod jsem si hlavně ve druhé polovině kontroloval," řekl na tiskové konferenci k momentu, při kterém okamžitě po zhasnutí červených světel ukázal soupeřům záda.

Hamilton také navázal na své umístění z kvalifikace a cílem projel se ztrátou 22 sekund. Jeho odstup se zhruba zdvojnásobil především v závěru závodu, který absolvoval s viditelně poškozeným spodkem vozu po jednom z výjezdů mimo trať. "Na konci jsem se snažil hlavně šetřit auto, abych získal body, protože se budou ve zbytku sezony hodit," řekl Hamilton. "Ale nejsme na tom špatně," dodal Brit, pro kterého byla konkurenceschopnost v Austrálii překvapením po rozpačitých výsledcích testování před sezónou.

Pilot Red Bullu Sebastian Vettel během GP Austrálie.foto: Reuters/Mick Tsikas

Petrov, který startoval až ze šestého místa, v závěru uhájil bronzovou pozici před dotírajícím Fernandem Alonsem z Ferrari. K životnímu úspěchu mu pomohla strategie dvou zastávek v boxech, ke které se uchýlili i oba jeho přemožitelé, třebaže nové pneumatiky Pirelli se rychleji ničí.

"Já snad ani nemohu uvěřit tomu, že tu sedím s těmihle jezdci," prohlásil šestadvacetiletý Petrov, který v F1 startuje druhým rokem a jeho maximem bylo páté místo v maďarské GP. V týmu se stal pro letošek jedničkou poté, co vážné zranění po havárii v rallye vyřadilo ze hry Roberta Kubicu. "Tým může být pyšný," dodal Petrov.

Řada jezdců včetně Alonsa měnila gumy třikrát, naproti tomu jen jednou byl u mechaniků mexický nováček Sergio Pérez, kterému tato taktika vynesla v prvním závodě kariéry bodované sedmé místo.

O premiérové body však Pérez i jeho japonský kolega z týmu Sauber Kamui Kobajaši (v závodě osmý) dodatečně přišli. Oba byli několik hodin po skončení Velké ceny diskvalifikováni kvůli tomu, že přítlačná křídla jejich vozů nevyhovovala pravidlům. Na body se tak posunuli jezdci Force India Andrian Sutil z Německa a Brit Paul di Resta, jenž získal při svém debutu v F1 první bod.

Fiasko pro Schumachera

Vettelův týmový kolega Mark Webber z Austrálie marně usiloval o to stát se v australské Grand Prix prvním domácím vítězem. Po startu ze třetího místa skončil pátý a jen vyrovnal své dosavadní maximum z Melbourne z roku 2002. Až za ním přijel do cíle vítěz předchozích dvou ročníků a exmistr světa Jenson Button z McLarenu, který si v závodě odbyl trestný průjezd uličkou v boxech kvůli zkrácení trati při předjetí ferrari Felipeho Massy, tehdy v boji o páté místo.

Fiaskem skončil závod pro tým Mercedes s Michaelem Schumacherem. Sedminásobný mistr světa už ve třetí zatáčce po startu poškodil při drobné kolizi vůz, ani návštěva mechaniků a výměna poškozeného kola neznamenala nápravu nestability řízení a dlouho před polovinou závodu Schumacher odstavil formuli v depu.

"Při tom defektu se poškodila pravá část podvozku, což mělo vliv na chování auta. Tým nakonec z bezpečnostních důvodů rozhodl zastavit, nemělo smysl pokračovat," vysvětlil Schumacher. "I bez toho bychom to tu ale měli těžké," dodal Schumacher, který oproti očekávání v sobotu chyběl ve finále kvalifikace a startoval až z 11. místa.

Jen chvíli po jeho odstoupení týmový kolega Nico Rosberg doplatil na riskantní předjížděcí manévr Rubense Barrichella a po kontaktu s ním rovněž skončil.

Příští závod je na programu 10. dubna v Malajsii.

GP Austrálie, úvodní závod MS formule 1 v Melbourne:
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:29:30,259, 2. Hamilton (Brit./McLaren) -22,297, 3. Petrov (Rus./Renault) -30,560, 4. Alonso (Šp./Ferrari) -31,772, 5. Webber (Austr./Red Bull) -38,171, 6. Button (Brit./McLaren) -54,304, 7. Massa (Braz./Ferrari) -1:25,186, 8. Buemi (Švýc./Toro Rosso) -1 kolo, 9. Sutil (Něm./Force India-Mercedes), 10. Di Resta (Brit./Force India) oba -2. kola.
Průběžné pořadí MS:
1. Vettel 25 b., 2. Hamilton 18, 3. Petrov 15, 4. Alonso 12, 5. Webber 10, 6. Button 8, 7. Massa 6, 8. Buemi 4, 9. Sutil 2, 10. Di Resta 1.
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 35, 2. McLaren-Mercedes 26, 3. Ferrari 18, 4. Renault/Lotus 15, 5. Toro Rosso 4, 6. Force India 3.

Reklama

Související témata: