Hlavní obsah

Button dokázal šetřit pneumatiky a je druhý, Hamiltonovi naopak odešly

PRAHA

Pro výsledek McLarenu ve Velké ceně Malajsie byla klíčová práce obou jezdců s pneumatikami. Zatímco Jenson Button gumy tradičně šetřil a dojel druhý, Lewis Hamilton o ně moc nepečoval a v závěru ho zradily.

Foto: Raymond Ho, Reuters

Lewis Hamilton při výměně pneumatik během VC Malajsie

Článek

Už to vypadalo, že McLaren si v Sepangu připíše dvě umístění na stupních vítězů, nakonec má jen jedno. Jenson Button při Velké ceně Malajsie opět potvrdil, že umí šetřit pneumatiky. Závod dojel po spolehlivé jízdě na druhém místě. Naopak Lewis Hamilton v závěru díky opotřebeným gumám ztrácel. Ve chvíli, kdy přišel o třetí pozici, zamířil ještě jednou do boxů a dojel sedmý.

"Co se týče zastávek, byl to opravdu matoucí závod. Nemuselo být srozumitelné, kdy se mají pneumatiky šetřit a kdy ne," připomněl Button. Závěrečný stint na tvrdých pneumatikách zajel mistrovsky. "V posledním stintu auto ožilo. Měl jsem mnohem lepší přilnavost. Cítil jsem, že se pneumatiky chovají jinak."

Angličan dokonce chvíli doufal, že by mohl bojovat i s vedoucím Sebastianem Vettelem. "Tým mi ale hlásil, abych ustoupil a šetřil pneumatiky. Jako závodník chcete tlačit na leadera, i když víte, že je daleko. Je skvělé dojet druhý a získat osmnáct bodů," pochvaloval si mistr světa z roku 2009. Už se těší do Číny, právě tady loni naposledy vyhrál. "Udělali jsme pokrok. Doufejme, že budeme opět bojovat s Red Bullem."

Hamilton hned po startu klesl na třetí místo za Nicka Heidfelda. Na první zastávku v boxech zamířil už ve dvanáctém kole. Podle jeho slov to bylo příliš brzy. Problémy přišly hlavně v závěru, kdy mu rychle odcházely pneumatiky a musel neplánovaně do boxů ještě jednou. Původně měl na trati vydržet zbývajících osmnáct kol.

"Během závodu mi odcházely pneumatiky. Poprvé jsme zastavili příliš brzy, proto jsme pak museli opět zastavit dříve. Celou dobu jsme jezdili do boxů dřív než ostatní a nakonec mi pneumatiky odešly," vysvětloval mistr světa z roku 2008, který je znám tím, že obutí svého vozu zrovna nešetří. "Je to jeden z dnů, které musíte hodit za hlavu a jít dál."

Byl ve hře o stupně vítězů, takže je pro něho sedmé místo zklamáním. "Takové je závodění. Odstartoval jsem druhý a dělal všechno pro to, abych se udržel nahoře. Nemám k tomu moc co říct," uzavřel Angličan.

Reklama