Hlavní obsah

Šampión Vettel dál kraluje. Kvalifikaci vyhrál i v Číně

ŠANGHAJ

Úřadující mistr světa Sebastian Vettel ze stáje Red Bull dál pokračuje ve své spanilé jízdě novým ročníkem formule 1. Německý pilot si suverénně dojel i pro třetí pole position v sezóně, když vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Číny, a bude útočit na třetí triumf v sezóně. Z druhé pozice odstartuje do nedělního závodu Brit Jenson Button na mclarenu, třetí místo si vyjel jeho krajan a stájový kolega Lewis Hamilton. Vyhořel naopak Mark Webber z Red Bullu, který skončil až osmnáctý.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Pilot stáje Red Bull Sebastian Vettel se raduje z vítězství v kvalifikaci na GP Číny.

Článek

Úvod kvalifikace přinesl velké překvapení, Mark Webber nezvládl postoupit a do závodu odstartuje až z 18. místa. Australan měl v sobotu vážné problémy s KERS, kvůli kterým v posledním tréninku téměř nejezdil, a tým mu vůz opravoval až do začátku kvalifikace. V první části pak navzdory špatné pozici setrval na tvrdých pneumatikách, což ho stálo postup. Jeho týmový kolega Vettel a jezdci McLarenu na tvrdší směsi postoupili bez problémů, ostatní vsadili na jistotu měkkých pneumatik.

Na konci tabulky všichni pohodlně splnili kvalifikační limit 1:41,941, takže startovní pole bude v neděli opět kompletní. Nejrychlejší ze všech byl Nico Rosberg.

O zdramatizování druhé části se postaral Vitalij Petrov. Po rychlém kole zůstal stát na trati dvě minuty před koncem, čímž způsobil přerušení kvalifikace. Na vině bylo zřejmě selhání hydrauliky. V tu chvíli se ale několik jezdců snažilo na trati o nejlepší časy a kvůli červeným vlajkám museli své pokusy přerušit, čímž přišli o nejlepší výkon nasazených sad nových pneumatik. Heidfeld dokonce nestihl do té doby zajet ani jedno měřené kolo.

Schumacher se dál trápí

Po devítiminutovém přerušení se znovu otevřela boxová ulička a nastal velký shon, většina jezdců se vrhla na trať, aby využila zbývající dvě minuty k postupu do první desítky. Času bylo málo, takže jezdci bojovali o výhodnější pozice už v zaváděcím kole. V garážích zůstali jezdci McLarenu, Toro Rosso a Vettel.

Heidfeld nakonec zajel až 16. čas a pro Renault kvalifikace v tu chvíli skončila. Petrovovi sice patřila čtvrtá pozice, ale v poslední části na trať vyjet samozřejmě nemohl. Ven z vozu šel také Schumacher, v posledním kole chyboval a na roštu se postaví na 14. pozici. Nejlepší čas prostřední části zajel Lewis Hamilton.

V úvodu poslední desetiminutovky vyjeli na trať jen dva favorité - Sebastian Vettel a Jenson Button, k nimž se přidala dvojice Toro Rosso. Když mclaren a ferrari projely těsně za sebou cílem, ujal se vedení německý pilot s náskokem sedmi desetin sekundy. Ostatní vsadili vše na jeden závěrečný pokus.

Rosberg vyjede ze druhé řady

Vettel a Button se sice v druhých pokusech nedokázali zlepšit v prvních dvou sektorech, ale jelikož je nikdo nedokázal ohrozit, svá rychlá kola předčasně ukončili a zamířili do boxů. Za nimi vybojoval třetí místo Lewis Hamilton. Nico Rosberg dosáhl pro Mercedes letošního nejlepšího kvalifikačního výsledku a postaví se na čtvrtou příčku.

Třetí řada patří Ferrari, Fernando Alonso obsadil pátou pozici před Felipem Massou. Skvělého výsledku dosáhli Jaime Alguersuari, Paul di Resta a Sébastien Buemi, kteří se seřadí na sedmé, osmé a deváté pozici. Petrov odstartuje po poruše z druhé části jako desátý.

Kvalifikace na GP Číny, třetí závod MS vozů F1 v Šanghaji:
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:33,706, 2. Button 1:34,421, 3. Hamilton (oba Brit./McLaren) 1:34,463, 4. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:34,670, 5. Alonso (Šp./Ferrari) 1:35,119, 6. Massa (Braz./Ferrari) 1:35,145, 7. Alguersuari (Šp./Toro Rosso) 1:36,158, 8. Di Resta (Brit./Force India) 1:36,190, 9. Buemi (Švýc./Toro Rosso) 1:36,203, 10. Petrov (Rus./Renault) bez času.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články