Hlavní obsah

Hamilton je ohromen ukončením Vettelovy hegemonie

PRAHA

McLarenu se podařilo ve Velké ceně Číny porazit vysoce favorizovaný Red Bull a sesadit Vettela z prvního místa. Pro Lewise Hamiltona se jedná o první vítězství od loňské Grand Prix Belgie. Důležitým stavebním kamenem pro nedělní vítězství byl povedený start, po kterém se před Vettela dostal jak Hamilton, tak i Button.

Foto: Aly Song, Reuters

Lewis Hamilton oslavuje triumf ve Vlké ceně Číny.

Článek

"Jsem naprosto ohromen. Je to už nějaký čas, kdy jsem na tomhle místě seděl naposledy. Jsem hrdý na odvedenou práci. Budu se snažit a těšit se na to, že podobné věci mnohokrát zopakujeme. Myslím, že strategie, kterou jsme zvolili už v kvalifikaci, se vyplatila. Naše nová sada měkkých pneumatik vydržela o něco déle než soupeřům. Zastávky v boxech byly fantastické, vůz se choval skvěle.

Snažil jsem se šetřit pneumatiky a udržet si rychlost. Kluci přede mnou museli hodně předjíždět. Palec nahoru chlapcům z továrny, kteří dokázali pro tento víkend připravit famózní auto. Je to úžasné.

Nevím přesně, co se to stalo před závodem, ale museli jsme sundat hodně technických prvků. Nemůžu ale říci, že by mě to nějak vyděsilo. Věděli jsme, že máme ještě šest minut a za čtyři minuty se to podařilo dát do pořádku. Důležité je zůstat v klidu, odráží se to i na klucích v garáži. Dostali auto na trať, a to se počítá.

Víme, že nás čeká ještě dlouhá cesta. Děláme vše pro to, abychom snížili svou ztrátu. V závodech je to dost těsné, ovšem v kvalifikacích dost ztrácíme," řekl Hamilton.

Jenson Button si myslí, že dnes na svého týmového kolegu zkrátka nestačil. Závod dokončil na čtvrtém místě.

"Velká gratulace Lewisovi, odjel skvělý závod. Byl to jeden ze závodů, kdy se často předjíždělo a hodně se toho dělo. Byla zábava být toho součástí, ale nebyl jsem dost rychlý. Z nějakého důvodu mi vůbec nešlo pečovat o zadní pneumatiky. Více jak čtvrté místo jsem z vozu dostat nemohl. Když vaši soupeři nasadí čerstvé pneumatiky, stane se z vás žába na prameni. Nemůžete dělat nic. Když mě předjel Webber, byl o parník rychlejší. Snažíte se bojovat, ale nemáte přilnavost, brzdnou sílu ani trakci. Bylo to těžké odpoledne, ve kterém jsem z nějakého důvodu byl pomalý.

Strategie je opravdu klíčová, jak jsme viděli v případě Webbera, který dojel hned za svým týmovým kolegou. Sebastian přitom startoval z pole position a Webber z osmnáctého místa. Úžasné. Mechanikům jsem zavařil. Když jsem zajížděl do boxů, díval jsem se dolů a zajel do špatné kolonky," řekl Button.

Podle Martina Whitmarshe Buttonova chyba mohla týmu zmařit zisk double.

Reklama

Související témata: