Hlavní obsah

S letošními pneumatikami se nedá závodit, štve Alonsa

PRAHA

Fernandu Alonsovi se nelíbí rozdíly ve výkonnosti pneumatik Pirelli, které od letošního ročníku obouvají účastníci mistrovství světa vozů formule 1. Podle španělského jezdce mají souboje na trati kvůli gumám úplně jiný rozměr. Dvojnásobný mistr světa nicméně sportovně dodává, že největším problémem je pomalé auto Ferrari.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Fernando Alonso v garáži týmu Ferrari při Velké ceně Číny.

Článek

Rozdíly ve výkonnosti pneumatik jsou nejen mezi jednotlivými směsmi, ale také mezi různě ojetými sadami stejné směsi. Pirelli tak vyrobilo pneumatiky schválně, aby umožnilo rušnější dění na trati. Fernandu Alonsovi se však nezamlouvá, že se relativně snadno vzájemně předjíždějí jezdci s odlišnými strategiemi.

"S letošními pneumatikami se nedá závodit," řekl hořce Alonso po GP Číny. "Máte pocit, že jste konkurenceschopní, že jedete dobrý závod, ale v určitých fázích jste pomalí, protože jsou tu jezdci, kteří vás můžou dohonit a bez problémů předjet. Takže musíte zůstat soustředěni na svoji vlastní strategii. A když nakonec máte rychlé auto, je dobrá jakákoliv strategie, jak ukázal Webber. Když máte pomalé auto, všechno je těžší."

Fernando Alonso s vozem Ferrari (vlevo) a Michael Schumacher s mercedesem v boxové uličce na okruhu v Šanghaji.foto: ČTK/AP/Mark Baker

A právě Ferrari má auto, které nepatří na absolutní špičku, což se v cíli čínské Grand Prix odrazilo šestým místem Massy a sedmým místem Alonsa. Španěl říká, že jeho monopost prostě celkově ztrácí na konkurenci, takže na lepší výsledek pomýšlet nemohl, i když v jednu chvíli jezdil na třetím místě.

"Na startu to bylo velmi špatné, hodně se mi protočila kola a ztratil jsem jedno místo," popisoval. "Musel jsem zavřít dveře vozu Force Indie, který přijel velmi rychle. Takže tam jsme ztratili pozici. Nebyl to moc velký problém, protože víme, že se letos v závodech může díky degradaci pneumatik a zastávkám v boxech stát cokoliv. Ale nebyl to jen start, naše závodní rychlost byla moc pomalá, takže jsme bohužel promarnili příležitost."

Reklama

Související témata: