Hlavní obsah

Rehabilitace již brzy přejde do tréninku, těší se Kubica

Pilot týmu Renault Robert Kubica ve čtvrtek poprvé veřejně promluvil po vážné únorové nehodě při rallye Ronde di Andora v Itálii, kvůli které nemohl nastoupit do letošní sezóny mistrovství světa vozů formule 1. Polský jezdec cítí každodenní zlepšení svého stavu a do deseti dnů by měl nemocniční lůžko opustit. Poté plánuje krátký odpočinek v Monte Carlu, po němž vstoupí do další fáze rekonvalescence.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Polský závodník Robert Kubica

Článek

"Zdravím všechny, tady mě máte. Omlouvám se za zpoždění, ale chtěl jsem počkat na chvíli, kdy se s vámi budu konečně moci podělit o pozitivní zprávy. Nejdříve bych chtěl velmi poděkovat svým fanouškům, jejichž podpora byla neuvěřitelná. Jsem doslova zaplaven dopisy, různými dárky a předměty. A zdá se, že jich přichází pořád stejně hodně. Také chci poděkovat všem lidem ze světa formule 1, kteří mi různými způsoby vyjádřili podporu v těžké situaci, ve které se nacházím."

Roberte, je to něco přes deset týdnů od vaší nehody, jak se cítíte?

Začínám se teď cítit mnohem lépe, rekonvalescence postupuje dobře. Moje síla a váha každým dnem rostou, takže nemocnici Santa Corona opustím velmi brzy.

Když přesně?

Přesné datum zatím neznám, ale doufám, že to bude v průběhu následujících deseti dnů.

Co se týče zranění vaší ruky, jak jste na tom s pohyblivostí?

Pohyblivost ruky je omezená, ale to je v takové situaci celkem normální, protože dotčené svaly jsou stále velmi slabé kvůli dlouhému období nehybnosti. Každým dnem se to ale zlepšuje.

Můžete nám něco říct o své rehabilitaci?

Jakmile odejdu z nemocnice, zamířím domů do Monaka na krátký odpočinek. Pak se přesunu k doktoru Ceccarellimu do Itálie, kde začnu intenzivní rehabilitační program a úvodní lehký tréninkový program. Tyto dva programy se budou postupně překrývat, v závislosti na rychlosti mé rekonvalescence.

Reakce fanoušků byly úžasné, jak vám jejich podpora pomohla při uzdravování?

Musím přiznat, že byla opravdu úžasná, ano, hodně mi pomohla. Skutečně jsem si neuvědomoval, že mě podporuje tolik fanoušků. Byl jsem velmi polichocen a slibuji jim, že až se vrátím, budu odvádět absolutní maximum.

Jste po celou dobu v pravidelném kontaktu s týmem?

Ano, samozřejmě. Hlavně od začátku sezóny. Jsem ve spojení se svými inženýry, kteří mě informují, co se děje v průběhu závodních víkendů. Posílají mi zprávy ze závodů, abych se udržel v obraze a měl všechny informace, jako kdybych byl na okruhu. Eric Boullier (šéf týmu) je také se mnou v neustálém kontaktu, informuje se o mém zdravotním stavu.

Sledoval jste všechny letošní závody? A jak hodnotíte dosavadní výkony týmu Lotus Renault GP?

Ano, sledoval jsem je a není pochyb, že začátek sezóny měl tým dobrý. Potenciál vozu, který jsem zaznamenal už v únorovém testu ve Valencii, se zdá být potvrzen. Jako obvykle je důležité, aby vývoj v Enstonu produkoval pravidelná vylepšení, abychom udrželi tuto úroveň výkonnosti. Naši lidé odvedli skvělou práci a jsem si jistý, že se budou dál zlepšovat."

A nakonec, co byste chtěl vzkázat svým fanouškům ve formuli 1?

No, prostě si dál užívejte podívanou ve formuli 1, i když tam v tuto chvíli nejsem. Co se mě týče, pokusím se využít tuto těžkou zkušenost k tomu, abych se vrátil co nejsilnější.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články