Hlavní obsah

Coulthard svět formule 1 neopustil. Práce má nad hlavu

Skotský pilot David Coulthard patří mezi jezdce, kteří jsou vidět i po ukončení své kariéry ve formuli 1. Od letošního roku spolukomentuje Velké ceny pro BBC, angažuje se na poli charity a stále příležitostně závodí. Před třemi lety se také stal otcem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý pilot formule 1 David Coulthard

Článek

Coulthard, který je od loňského roku nositelem Řádu britského impéria, si ani po ukončení kariéry pilota formule 1 nemůže stěžovat na nedostatek práce. Působí na více frontách.

Svůj poslední závod formule 1 odjel 2. listopadu 2008 a osmnáct dní poté se stal otcem. Jeho snoubenka, belgická novinářka Karen Minier, přivedla na svět syna Daytona. Společně žijí střídavě v Monaku a Velké Británii, vlastní také domy v Belgii a Švýcarsku. Coulthard je dále majitelem luxusních hotelů. Ve Skotově rodném Twynholmu se nachází muzeum věnované jeho závodní kariéře.

Rezervní jezdec, nyní konzultant

Vzhledem k tomu, že Coulthard byl v dobách závodění pro McLaren a Red Bull otevřený různým propagačním akcím po celém světě, není až takovým překvapením, že v paddoku formule 1 zůstal. Nyní má ale úplně novou roli. Od letošní sezóny po boku svého bývalého soupeře z F1 a později manažera Martina Brundla spolukomentuje velké ceny pro BBC. Aktivní je také jako píšící novinář, své postřehu zveřejňuje na blogu, spolupracuje i s dalšími médii.

Coulthard zůstal věrný také svému poslednímu působišti v F1 - týmu Red Bull. V předchozích dvou letech příležitostně vypomáhal jako rezervní jezdec, nyní u stáje působí v roli konzultanta.

S vozem F1 se ještě občas sveze při demonstračních akcích. Ostatně byl prvním jezdcem, který řídil vůz formule 1 na území Indie. Přestože sám na titul nikdy nedosáhl, po úspěšných letech u McLarenu je nyní s Red Bullem opět součástí týmu, který aktuálně vládne formuli 1.

Čeká na úspěch v DTM

David se angažuje také na poli charity. Působí jako ambasador Red Bullu ve spojení s nadací Wings For Life, která podporuje výzkum hledající nové postupy pro léčení trvalého poškození páteře a míchy. Dále jako ambasador spolupracuje se značkou Mercedes, s jejímž motorem dosáhl svých největších úspěchů v F1 a nyní pro německou automobilku závodí v německém mistrovství cestovních vozů DTM.

Tam vstoupil loni a řídí AMG-Mercedes Benz třídy C model 2008 týmu Mücke Motorsport. Na výraznější úspěch v této sérii stále čeká, v úvodním závodě letošní sezóny na Hockenheimu dojel až desátý, ale závoděním se dnes především baví.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články