Hlavní obsah

Williams zaměstnal muže potrestaného za špionážní aféru v F1

LONDÝN

Bývalý šéfdesignér McLarenu Mike Coughlan, který byl před čtyřmi lety jednou z hlavních postav ve špionážní aféře kolem úniku dat ze stáje Ferrari, se vrací do formule 1. Stáj Williams ho angažovala jako hlavního inženýra.

Foto: Sport.cz

Rubens Barrichello za volantem monopostu Williams FW33.

Článek

Williams, jenž v dosavadních třech závodech šampionátu nezískal ani bod, také oznámil, že na konci roku tým opustí technický ředitel Sam Michael a odborník na aerodynamiku Jon Tomlison. "Uznali, že výkony nejsou takové, jaké by měly být a rezignovali," citovala agentura Reuters šéfa stáje Franka Williamse.

Coughlan v McLarenu skončil v roce 2007 poté, co u něj doma bylo objeveno 780 stránek tajných dat konkurenční stáje Ferrari. Manuál dostal od bývalého kolegy z Benettonu Nigela Stepneyho, tehdejšího mechanika Ferrari. "Trest už mu dávno vypršel a teď Mike chce dokázat, že na to stále má," uvedl Williams. "Rádi mu dáme šanci, protože to je jeden z nejtalentovanějších inženýrů ve formuli," dodal.

Za účast v aféře Coughlan dostal dvouletý zákaz působení ve formuli a McLaren musel zaplatit pokutu 100 miliónů dolarů a přišel o všechny body v Poháru konstruktérů.

"Zkušenosti z roku 2007 mi změnily život. Od té doby jsem se snažil dovednosti využít pro dobrou věc," řekl Coughlan, který se po odchodu z F1 věnoval vývoji obrněných vozidel pro armádu a také pracoval v zámořském závodním seriálu NASCAR.

Reklama

Související témata: