Hlavní obsah

Coulthardovi parťáci: závodníci tělem i duší

V uplynulých dnech jsme mapovali kariéru skotského pilota formule 1 Davida Coultharda a jeho éru v závodech rychlých vozů. V posledním dílu miniseriálu se zaměříme na jeho týmové kolegy, ve středu pak o nich může hovořit samotný jezdec. Coulthard totiž zasedne k počítači a v on-line rozhovoru zodpoví otázky čtenářů Sport.cz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Coulthard bude v Praze odpovídat čtenářům Sport.cz

Článek

Nejúspěšnějšími Coulthardovými parťáky byli Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen a Damon Hill. Každý z nich se po ukončení kariéry ve formuli 1 vydal jinou cestou. Zatímco v pondělním článku jsme přiblížili, jak si dnes vede David Coulthard, v tomto přiblížíme, co dělají jeho stájoví parťáci.

Coulthardův spolujezdec z McLarenu, se kterým Skot v letech 1996 až 2001 vytvořil jednu z nejúspěšnějších týmových dvojic v historii F1, Fin Mika Häkkinen, mistr světa z let 1998 a 1999, skončil s formulí 1 roku 2001. Původně ohlásil pauzu z rodinných důvodů, do F1 už se ale nevrátil. Místo toho v letech 2005 až 2007 závodil s mercedesem v seriálu DTM. Vyhrál tři závody a pravidelně se vešel do první desítky konečného pořadí.

Se závoděním se definitivně rozloučil po sezóně 2007. Nyní se angažuje v charitativních akcích a chce se vydat na manažerskou dráhu. Změnu udělal i v soukromém životě. Rozvedl se s manželkou Erjou, se kterou má syna a dceru. Nyní žije s českou přítelkyní Markétou, která mu v listopadu 2010 v Plzni porodila dceru.

Z efjedniček do rallye

Häkkinenův nástupce u McLarenu Kimi Räikkönen, který tvořil s Davidem dvojici v letech 2002 až 2004, získal titul mistra světa roku 2007 po přestupu k Ferrari. Maranello ho ale po sezóně 2009 předčasně uvolnilo, aby mohl přijít Fernando Alonso. Fin během roku 2010 od italské stáje pobíral tučné odstupné a přešel do rallye k juniorskému týmu Citroën, kde ho podporoval Red Bull.

V první sezóně se především učil odlišnému stylu závodění, ale dokázal pětkrát bodovat a nejlépe dojel pátý v Turecku. Stačilo to na celkové desáté místo. Přesto mu stáj neprodloužila smlouvu a letos závodí ve vlastním týmu ICE 1 Racing. Zatím se mu docela daří, bodoval ve všech třech soutěžích mistrovství světa, do kterých nastoupil. Příležitostně závodí také se sněžnými skútry a motorovými čluny a v letošní sezoně chce vyzkoušet několik závodů série NASCAR s toyotou týmu Kyla Busche.

Šampión prodavačem aut

Vůbec prvním Coulthardovým týmovým kolegou byl ještě u Williamsu v letech 1994 a 1995 Damon Hill, šampión z roku 1996. Ten ukončil závodní kariéru po sezóně 1999 a od té doby v žádné sérii nejezdil. Prodával vozy BMW a Audi a příležitostně vystupoval jako rockový kytarista.

V roce 2006 se stal prezidentem Klubu britských závodních jezdců, který vlastní okruh v Silverstone a pořádá Velkou cenu Velké Británie. Právě Hill se výrazně zasloužil o to, že Grand Prix v prostorách bývalého vojenského letiště zůstala.

Damonův syn Oliver, nejstarší z jeho čtyř dětí, trpí Downovým syndromem. Hill se svou manželkou Georgií proto podporují výzkum tohoto postižení a jsou patrony speciální školy v St. Joseph pro postižené děti a autisty. Jeho druhý syn Joshua jezdí anglickou formuli Renault.

Damon se angažuje také jako novinář. Spolupracuje s britským F1 Racingem a dvakrát se objevil také jako spolukomentátor v televizi ITV. Pravidelně se účastní Festivalu rychlosti v Goodwoodu a při testech si vyzkoušel monoposty GP2 a Grand Prix Masters. Prohlašuje, že řízení rychlého vozu ho stále baví, ale už nemá ambice závodit.

Reklama