Hlavní obsah

Zlevnit F1? Jako mít deset let starý mobil, varoval Coulthard v chatu na Sport.cz

PRAHA

Do kokpitu formule 1 sice už usedá jen příležitostně, z dění v královské motoristické disciplíně ale zcela nevypadl. David Coulthard komentuje, radí stáji Red Bull a v paddocku poletuje jako za starých časů. A rád se vrací na místa, která si oblíbil. To platí i o Praze, kterou slavný Skot navštívil v polovině týdne. V programu nabitém marketingovými i charitativními záležitostmi Coulthard exkluzivně chatoval se čtenáři Sport.cz.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý pilot formule 1 David Coulthard

Článek

„České holky a pivo? Není na co si stěžovat,“ podotkl charismatický muž k jedné z otázek na svůj vztah k hlavnímu městu. Mimo to čelil vítěz třinácti Velkých cen velkému množství dotazů na svou vlastní minulost v F1 i na současné dění v seriálu. O letošních pravidlech například říká: „Celou kariéru jsem tvrdil, že nemá smysl dělat si hlavu s něčím, co nemohu ovlivnit. S pravidly je třeba se sžít. Samozřejmě se debatuje o křídlech, pneumatikách, KERS... Všechno, co udělá sport zajímavějším, je dobré. Doba, kdy Michael Schumacher vyhrál deset závodů v sezóně, pro F1 asi moc dobrá nebyla.“

Legendárního Schumiho zmínil Coulthard hned několikrát, a to nejen v souvislosti se vzájemnou kolizí z roku 1998, po níž málem došlo na pěstní konfrontaci. Velcí rivalové z přelomu tisíciletí totiž málem byli týmovými parťáky. „Měl jsem z Ferrari nabídku, než jsem přišel do McLarenu. A jsem rád, jak jsem se rozhodl. Se vším co přišlo, jsem maximálně spokojený,“ líčil.

David Coulthardfoto: JetBull

S lehkými obavami Coulthard sleduje nápady na zlevnění formule 1 na úkor špičkové technologie. „Formule 1 by měla zůstat technologickým vrcholem. Diváci chtějí vidět na trati nejdokonalejší auta na světě. Kdo by chtěl používat deset let starý mobil? Nemá cenu jít cestou, kde technologie nebude hrát prim,“ prohlásil rezolutně.

Chladným jej naopak nechává probíhající hokejové mistrovství světa na Slovensku, přestože se osobně setkal s řadou českých hokejistů. „Od Dominika Haška mám tričko, potkal jsem se i s Jaromírem Jágrem nebo Patrikem Eliášem. Kdo vyhraje? Skotsko to asi nebude,“ poznamenal se smíchem.

To při dotazu na mistrovské adepty ve formuli 1 viditelně pookřál. "Aktuálně je velice obtížné odhadovat, kdo bude mistrem světa. Po prvních závodech je ale víc než jasné, že nový šampión bude ze stáje Red Bull nebo McLaren. Kdo konkrétně? Už před začátkem MS jsem říkal, že by bylo dobré, kdyby získal titul někdo nový. Takže pouhou vylučovací metodou by měl získat titul Mark Webber," pravil na závěr hodinového povídání.

Reklama

Související témata: