Hlavní obsah

Vettel i nadále dominuje, ale zůstává opatrný

PRAHA

Lídr průběžného pořadí si díky svému dalšímu triumfu navýšil svůj náskok na čtyřiatřicet bodů. Uvědomuje si ale, že sezóna je teprve ve své úvodní fázi.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Pilot stáje Red Bull Sebastian Vettel

Článek

Nebýt druhého místa v Číně, měl by na kontě rovných sto bodů. Víc za čtyři závody ani získat nejde. Vettel si může užívat téměř perfektní vstup do sezóny a příjemnou výchozí pozici v boji o obhajobu svého loňského titulu.

"Je dobré získat v závodě maximální počet bodů. Uvidíme, jak rychle se to může změnit. Přesvědčit jsme se o tom mohli loni u tohoto kluka (myšlen Alonso - pozn. redakce), jak postupně stahoval svou ztrátu. Musíme to proto brát hezky krůček po krůčku, přistupovat ke každému závodu samostatně a maximalizovat bodový zisk.

Dobrý začátek sezony nikdy není na škodu, ale máme před sebou ještě dlouhou cestu. Celkově jsem velmi spokojený. V pátek jsem měl nehodu a ošklivě jsem poškodil svůj monopost. Všichni kluci, dokonce i ti od Marka, pomohli s jeho opravou. Vyžádalo si to několik hodin, což mě mrzí, ale včerejšek a dnešek to napravil. Výsledek mě velmi těší a moc za něj týmu děkuji.

Na začátku nebylo jasné, jak se závod bude vyvíjet. Máte jistou představu o pneumatikách a jak se asi budou chovat, ale abyste byli rozumnější, musíte si počkat na první zastávky v boxech. Mohl jsem si ponechat primární pneumatiky, ale kdyby vyjel safety car, měl bych nevýhodu v opotřebování. Proto jsme rozhodli o dalším krátkém stintu. Měli jsme to pod kontrolou, mám radost z toho, jak se nám podařilo na vývoj závodu reagovat. Po Číně jsme rozhodně učinili krok kupředu. Poučili jsme se z toho. Teď musíme doufat, že si současnou formu přeneseme i do příštího závodu," řekl Vettel.

O něco více práce měl Mark Webber, ten si ale nakonec po nepovedeném úvodu dokázal pohlídat druhou pozici. Na první místo prý brzy ani nepomýšlel.

"Víc jsem ani nemohl chtít. Porazit Seba by nebylo snadné. Kdybych se udržel před Rosbergem, byl bych v lepší pozici. Nico si jel svůj závod, o tom žádná, ale bylo by fajn, kdyby svůj manévr provedl čistěji. Nakonec to myslím dopadlo tak, jak mělo. Seb je teď nahoře. Měl skvělý vstup do sezony. Pro nás ostatní to není ideální, ale je jen na nás, abychom s tím něco udělali. Každý má nějaké slabiny. Je vaší povinností se na ně zaměřit. Seb skvěle odstartoval a tým odvedl výbornou práci, to dalo základ dnešnímu výsledku," řekl Webber.

Reklama

Související témata: