Hlavní obsah

Turecko doufá, že bude hostit závod F1 i v dalších letech

ISTANBUL

Organizátoři Velké ceny Turecka formule 1 po víkendové schůzce s Berniem Ecclestonem věří, že jejich závod nezmizí ze seriálu mistrovství světa. Před víkendovou Grand Prix se dostalo na veřejnost, že šéf seriálu plánuje zdvojnásobit své finanční požadavky, což by mohlo istanbulský závod zničit.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Start Velké ceny Turecka o tomto víkendu.

Článek

"Sedli jsme si s Ecclestonem a prodiskutovali plány do dalších let. Myslím, že je to udržitelné," prohlásil šéf Turecké automobilové federace Mumtaz Tahincioglu. "Obě strany chtějí situaci řešit. Když porovnám situaci před nedělním závodem a po něm, tak je to o 50 procent někde jinde v náš prospěch," uvedl turecký funkcionář bez bližších podrobností.

Ecclestone údajně zdvojnásobil poplatek za konání Velké ceny z 13 miliónů dolarů na 26 (z 215 na 430 miliónů korun). Zaručit se za takovou částku odmítla také turecká vláda. "Ecclestone řekl, že by byl zklamaný, kdyby se v Turecku nejezdilo, hlavní kvůli modernímu okruhu," dodal Tahincioglu.

Problémem malá návštěvnost

Turecká GP je v kalendáři F1 od roku 2005 a jejím problémem je zejména malá návštěvnost kvůli vysokým cenám vstupenek a špatný přístup na okruh. O uplynulém víkendu přišlo na formule 42.000 lidí. "Uděláme všechno, co je v našich silách. Chceme závod, ale ne za každou cenu," uvedl funkcionář.

O podobě kalendáře na příští sezónu by mělo vedení formule 1 s jednotlivými pořadateli debatovat 3. června.

Reklama

Související témata: