Hlavní obsah

FORMULE 1: Webber v Barceloně jako první letos porazil v kvalifikaci Vettela

Australský pilot Mark Webber z Red Bullu vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Španělska formule jedna v Barceloně, v níž bude obhajovat loňské vítězství. Jako první v sezóně tak v jízdě proti času porazil svého týmového kolegu Sebastiana Vettela z Německa, jenž startoval do předchozích čtyř Grand Prix z pole position.

Foto: Mark Horsbourgh, Reuters

Australský pilot ze stáje Red Bull Mark Webber

Článek

Webber na okruhu Catalunya zajel čas 1:20,981 a mistra světa Vettela, který vyhrál tři z dosavadních čtyř závodů, za sebou nechal o dvě desetiny sekundy. Čtyřiatřicetiletý Webber loni triumfoval ve Velké ceně Španělska z pole position, přičemž stejný scénář mělo i devět ročníků předtím.

Nová pohyblivá zadní křídla, systém sběru kinetické energie (KERS) a pneumatiky Pirelli však podle agentury Reuters udělají z nedělní Velké ceny méně předvídatelný závod než v minulosti. Dá se čekat mnoho předjíždění a zastávek v boxech. "Dobře se vyspím a odvedu tu nejlepší práci, jaké budu schopen," uvedl Webber.

Mark byl dnes lepší, řekl Vettel 

Poražený Vettel doufá, že v neděli už bude mít ve svém monopostu KERS, který dnes nebyl schopen použít. "Myslím, že se nedá mluvit o nějakém velkém zklamání. Mark byl dnes lepší, ale zítra bude dlouhý závod," uvedl Vettel, jenž i tak odstartuje podesáté za sebou z první řady.

Do druhé řady na startu se postaví dnes třetí Brit Lewis Hamilton z McLarenu a domácí miláček Fernando Alonso. Bývalý dvojnásobný mistr světa zajel čtvrtý čas i přesto, že jeho Ferrari muselo před kvalifikací vyměnit zadní přítlačné křídlo, které komisaři Mezinárodní automobilové federace označili za nepovolené.

Do kvalifikace nenastoupil Němec Nick Heidfeld, protože mechanici nestihli včas opravit jeho renault, který se v dopoledním tréninku vzňal. "Byl to největší oheň, jaký jsem v autě zažil," uvedl čtyřiatřicetiletý Heidfeld, jenž stačil včas opustit kokpit a z incidentu vyvázl nezraněn. Vzhledem k neúčasti v kvalifikaci odstartuje v neděli z posledního místa.

Kvalifikace na GP Španělska, pátý závod MS vozů formule 1 v Barceloně
1. Webber (Austr./Red Bull) 1:20,981, 2. Vettel (Něm./Red Bull) -0,200, 3. Hamilton (Brit./McLaren) -0,980, 4. Alonso (Šp./Ferrari) -0,983, 5. Button (Brit./McLaren) -1,015, 6. Petrov (Rus./Renault) -1,490, 7. Rosberg (Něm./Mercedes) -1,618, 8. Massa (Braz./Ferrari) -1,907, 9. Maldonado (Ven./Williams) -1,971, 10. Schumacher (Něm./Mercedes) bez času.

Reklama