Hlavní obsah

Vettel odolal útokům Hamiltona a slaví triumf i ve Velké ceně Španělska

BARCELONA

Velkou cenu Španělska formule 1 vyhrál po napínavém závěru mistr světa Sebastian Vettel z Red Bullu a připsal si v pátém závodu v sezóně čtvrté vítězství. Hned za třiadvacetiletým Němcem skončil Lewis Hamilton s vozem McLaren, třetí místo obsadil jeho týmový kolega a další britský pilot Jenson Button.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Sebastian Vettel slaví výhru na Velké ceně Španělska v Barceloně.

Článek

"Všichni čekali nudný závod a show vozů Red Bull. Ale tak to rozhodně nebylo. Naštěstí jsme až do cíle udrželi chladnou hlavu a dosáhli nejlepšího možného výsledku," řekl Vettel, jenž vede pořadí MS před Hamiltonem už o 41 bodů.

Dramatický byl už start, při kterém se mezi sebou o vedení v první zatáčce prali oba jezdci Red Bullu, ale smál se nakonec domácí Fernando Alonso. Pilot Ferrari se kolem dvojbloku letos famózních monopostů protáhl po pravé straně na první místo. Vettel se udržel druhý, jeho týmový kolega Mark Webber z Austrálie, vítěz kvalifikace a obhájce loňského vítězství, se propadl na třetí pozici a ani v dalším průběhu nezářil. Nakonec obsadil čtvrté místo.

Vozům McLaren úvod vůbec nevyšel. Hamilton z druhého místa spadl na čtvrté, Button dokonce z pátého na desáté. Naopak start tradičně vyšel Němci Michaelu Schumacherovi, sedminásobný mistr světa se se svým mercedesem posunul z desáté pozice na šestou, ale to bylo z jeho strany všechno.

Start Velké ceny Španělska formule jedna v Barceloně.foto: Reuters

Pořadí v čele se na trati záhy promíchalo. Hned v desátém kole zajel boxů jako první trochu nečekaně vedoucí muž seriálu Vettel, po něm byli v depu také Webber a Alonso. Skvěle zastávku zvládl Hamilton a dostal se před Webbera.

Už ve dvacátém kole byl v boxech Vettel podruhé a jak se ukázalo, taktika slavila úspěch v podobě prvního vedení v závodu. Také Hamilton po další své zastávce pro pneumatiky uspěl a dostal se před pomalu jedoucího Alonsa i Webbera.

Časté zastávky u mechaniků pokračovaly i nadále. Ve třicátém kole byli potřetí pro nové obutí Alonso a Webber, kteří jezdili daleko za třetím Buttonem, zatímco Hamilton se nečekaně držel vedoucího Vettela, který v průběhu závodu přišel o systém sběru kinetické energie KERS.

Fernando Alonso (vlevo) bojuje v Barceloně se Sebastianem Vettelem.foto: Reuters

V boji o vítězství nic nezměnila ani čtvrtá pauza v boxech Vettela i Hamiltona osmnáct kol před cílem. Brit byl ale stále rychlejší a Němce dojížděl. V té chvíli byl už ze hry Alonso, jehož ferrari na čelo závodu ztrácelo více než minutu. Nakonec byl pátý o kolo zpět.

Posledních deset kol přineslo dramatický boj o vítězství. Vettel musel odrážet dotírajícího Hamiltona, třebaže chvíli mohl využívat obnoveného systému KERS, ale naopak nemohl měnit nastavení zadního přítlačného křídla. Hamilton zrychloval, několikrát svého největšího soupeře atakoval, ale až do cíle ho nedokázal předjet, ani vážně ohrozit.

"Bylo to hodně těsné. Když jsem viděl cílový praporek, spadl mi kámen ze srdce," prohlásil Vettel. "V posledních deseti kolech mi odcházely pneumatiky. Prosil jsem je, ať ještě vydrží," dodal.

Velká cena Španělska, pátý závod MS vozů formule 1 v Barceloně
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:39:03,301, 2. Hamilton (Brit./McLaren) - 0,630, 3. Button (Brit./McLaren) -35,697, 4. Webber (Austr./Red Bull) -47,966, 5. Alonso (Šp./Ferrari), 6. M. Schumacher, 7. Rosberg (oba Něm./Mercedes), 8. Heidfeld (Něm./Lotus-Renault), 9. Perez (Mex./Sauber), 10. Kobajaši (Jap./Sauber) všichni -1 kolo.
Průběžné pořadí MS: 1. Vettel 118 b., 2. Hamilton 77, 3. Webber 67, 4. Button 61, 5. Alonso 51, 6. Rosberg 26, 7. Heidfeld 25, 8. Massa (Braz./Ferrari) 24, 9. Petrov (Rus./Lotus-Renault) 21, 10. M. Schumacher 14.
Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 185, 2. McLaren 138, 3. Ferrari 75, 4. Lotus-Renault 46, 5. Mercedes GP 40, 6. Sauber 11.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace