Hlavní obsah

Bobtná v F1 další skandál? Red Bull obvinil Ferrari ze špionáže

PRAHA

Když to nejde po dobrém... Pozice stáje Ferrari v letošním ročníku mistrovství světa vozů formule 1 rozhodně neodpovídá představám a pověsti Scuderie, náskok hlavních rivalů roste. Žádá si zoufalá doba zoufalé činy? Tým Red Bull totiž obvinil stáj z Maranella z odposlechu rádiové komunikace v paddocku!

Foto: Reuters

Fernando Alonso (vlevo) bojuje v Barceloně se Sebastianem Vettelem.

Článek

Se závažným obviněním, které může mít dalekosáhlé důsledky, se vytasil konzultant Red Bullu Helmut Marko v rozhovoru pro německou televizi RTL. „Všimli jsme si, že Ferrari provádí určitý druh špionáže,“ prohlásil bývalý jezdec formule 1 a vítěz slavné čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans po dramatické nedělní Velké ceně Španělska v Barceloně, kde Sebastian Vettel dokázal uhájit těsné vedení před Lewisem Hamiltonem z McLarenu.

Podezření, že interní komunikaci v týmu Red Bull slyší i další uši, vyvolala jedna ze zastávek Marka Webbera v boxech. „Povolali jsme Marka k mechanikům relativně pozdě. A Ferrari vzápětí přivolalo Fernanda Alonsa. Byli schopni okamžitě reagovat,“ uvedl Marko. Podezření Red Bullu prý zesílilo poté, co vydalo jezdcům falešné pokyny k zastávce v boxech, Scuderia ale na předstíranou strategii neskočila. Italská stáj obvinění zatím nijak nekomentovala.

Nahlížení pod pokličku šéfkuchařů od konkurence není ve formuli 1 nijak výjimečné a týmy od sebe navzájem zhusta kopírují technologické vychytávky. Praktiky tajných agentů jsou ale i mezi otrlými týmovými bossy v postavení mimo hru. O zatím největší skandál se postaral šéfmechanik Ferrari Nigel Stepney, který v roce 2007 předával technické informace o vozu Ferrari svému protějšku v McLarenu Miku Coughlanovi. Týmu McLaren po provalení skandálu hrozilo vyloučení z formule 1, nakonec vyvázl s pokutou 100 miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace