Hlavní obsah

Zkrotlý Hamilton. Omluvil se Massovi i Maldonaldovi, chování na trati ale nezmění

PRAHA

Vychladl. A po jury bdící nad regulérním průběhem nedělní Velké ceny Monaka formule 1 se omluvil také oběma jezdcům, jež svou dravou jízdou připravil o možnost spatřit v Monte Carlu cíl. Lewis Hamilton si sáhl do svědomí a v záchvatu sebezpytu přidal omluvu i všem svým fanouškům. Současně ale naznačil, že své jednání na trati nemíní měnit.

Foto: Aly Song, Reuters

Na trati je nekompromisní. Touha po vítězství je určujícím faktorem jízdy Lewise Hamiltona.

Článek

Věřil, že má šanci útočit na vítězství. Místo vítězné radosti ale Hamilton po proslulém závodu v ulicích Monte Carla, který dokončil na šestém místě, vybuchl jako atomová puma. Důvodem emocionální erupce byla dvojitá penalizace průjezdem boxovou uličkou, kterou britský jezdec stáje McLaren vyfasoval za předjížděcí manévry na Felipeho Massu z Ferrari a pilota Williamsu Pastora Maldonalda. Oba piloti si Hamiltonův agresivní styl jízdy vzali pořádně na paškál, mistr světa z roku 2008 ale jakoukoli kritiku odmítl. „Tihle dva jsou úplně směšní, je to blbost,“ soptil v Monaku.

Horká hlava ale brzy vychladla. A Hamilton uznal, že přestřelil. První omluva šla traťovým komisařům, které nešťastně použitým vtipem prakticky obvinil z rasismu. A v pondělí letěly do světa další. „Masso a Maldonaldo, s hlubokým respektem se omlouvám, pokud jsem vás urazil. Oba jste fantastičtí piloti, jichž si vysoce cením,“ napsal Hamilton prostřednictvím sítě Twitter.

A vzápětí přišel omluvný vzkaz fanouškům. „Ahoj lidi. Chci se omluvit za svůj výkon a komentáře během uplynulého víkendu. Nechtěl jsem se nikoho dotknout. (...) Jednou jsi dole, jednou nahoře, tak zase v Montrealu. Lewis,“ napsal šestadvacetiletý jezdec.

Přes veškerý popel na své hlavě ale Hamilton nehodlá měnit přístup k závodění. To by prý raději s formulí 1 praštil. „Upřímně řečeno, nikdy nepřestanu závodit tak, jak závodím. To je prostě můj styl, proto jsem tam, kde jsem. Nedělám to s úmyslem někoho zranit. Dělám to proto, že miluji závodění a cítím, že to dělám lépe než ostatní. Pokud bych se měl stáhnout a jen kroužit po dráze, tak bych asi ve formuli 1 dlouho nezůstal. Jsem tu, abych závodil a vyhrával. Pokud bych měl svou touhu po vítězství potlačit, pak to bude konec závodění,“ poznamenal druhý muž průběžného pořadí mistrovství světa vozů formule 1, který na suveréna sezóny Sebastiana Vettela z týmu Red Bull ztrácí po šesti závodech 57 bodů.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace