Hlavní obsah

Bahrajn tvrdí, že může Velkou cenu zorganizovat klidně dnes

PRAHA/MÁNAMA

Situace se uklidnila, život v malém ostrovním království v Perském zálivu se vrátil do normálu. A Velká cena Bahrajnu formule 1 by klidně mohla odstartovat ještě dnes. Tvrdí to alespoň vedení okruhu v Šáchiru, které již požádalo Světovou radu motorsportu o přidělení náhradního termínu závodu. Ten měl 13. března otevřít letošní sezónu mistrovství světa, nepokoje v zemi ale vedly k jeho zrušení.

Foto: Hasan Jamali, ČTK/AP

Fernando Alonso s vozem Ferrari při Velké ceně Bahrajnu.

Článek

V Bahrajnu byl ve středu odvolán výjimečný stav a Mezinárodní automobilová federace FIA by měla celou záležitost vyřešit v pátek na schůzce v Barceloně. Šéf okruhu Zajed Rašíd Alzajání již v úterý tvrdil reportéru agentury AP, že závod se klidně může „konat ještě dnes“. „Pevně věříme, že dostaneme závod zpět. Situace v Bahrajnu se výrazně uklidnila, život se vrátil k normálu. Závodit se může kdykoliv,“ prohlásil Alzajání.

Podporu mají Bahrajnci i v šéfovi formule1 Berniem Ecclestonovi, který během Velké ceny Monaka prohlásil, že udělá vše pro to, aby se podnik vrátil do kalendáře. „Pokud tam bude klid, tak jsme připraveni udělat cokoliv,“ řekl hlavní promotér seriálu.

Podle Alzajáního může návrat formule 1 Bahrajnu jen pomoci. „Ušli jsme kus cesty po hodně špatné stezce a naše země potřebuje cokoliv hezkého. Formule 1 byla vždy jedinečnou příležitostí jak ukázat naši zemi celému světu nejen jako organizátora vrcholné sportovní akce, ale také jako kulturní místo, které má co nabídnout. Věřím, že formule 1 opět přinese do naší země radost,“ tvrdil šéf okruhu.

Podle některých reportérů s odkazem na mluvčího šíitské strany, která stojí v čele protestů proti sunnitské královské rodině, ale klid do Bahrajnu jen tak nepřijde. „Myslím, že to lidé nevzdají. Tohle je historický okamžik. Možná bude chvíli klid, ale pak se opět zvedne vlna odporu a myslím, že už červen přinesen nějaké překvapení,“ poznamenal mluvčí.

Pokud Bahrajn dostane znovu termín závodu, konal by se pravděpodobně 30. října namísto premiérové Velké ceny Indie. Její pořadatelé již potvrdili, že nemají problém s přesunem na pozdější datum – pravděpodobně 11. prosince. Tak posunutá sezóna se však nelíbí hned celé řadě týmů.

Reklama

Související témata: