Hlavní obsah

V Brně vyvrcholí boj o šampióna F1 ve školách i v Kuala Lumpuru

PRAHA

Dvanáct nejlepších týmů Česka ze soutěže Formule 1 ve školách se sejde v sobotu v Brně. Ve finálovém kole nebude ve hře jen titul českého šampióna netradičního projektu pro průmyslové školy, ale i místenka v celosvětovém finále! Pro zúčastněné představuje možnost poměřit síly se zástupci z dalších jednatřiceti zemí planety v malajsijském Kuala Lumpuru mimořádnou motivaci.

Článek

Celkem se do soutěže přihlásilo padesát týmů. Kvalifikačním sítem jich však prošlo jen osmadvacet, které nastoupily k semifinálovým kolům. Do národních kol nastoupilo shodně po čtrnácti výběrech, jen šest nejlepších z mimořádně vyrovnaných bojů v Uherském Hradišti, respektive v Kolíně prošlo do finále.

Boj o titul historicky třetího šampióna Česka vyvrcholí na brněnském výstavišti v sobotu. Novinkou ve srovnání s předchozími dvěma ročníky je skutečnost, že týmy mohou kompletně předělat model, upravit konstrukci, zlepšit marketing či prezentaci ve srovnání s národními koly. Tudíž neexistuje žádný favorit a veškeré předpoklady vyplývající z měření v národních kolech mohou být po jediném symbolickém otoční „kolečka“ zmenšeniny formule 1 rozmetány na padrť.

„I tým postupující z posledního místa v národním kole se ve finále může ucházet o prvenství a klidně vyhrát. Všichni dostali prostor odstranit chyby, za které byli penalizováni,“ upozorňuje ředitelka soutěže a celého projektu v Česku Ilona Talašová.

Soutěžit budou i diváci

Součástí finálového dne startujícího na brněnském výstavišti v 9 hodin bude i soutěž pro diváky. Každý z příchozích fanoušků jednotlivých týmů či prostě jen návštěvníků soutěže si může vyzkoušet svoji reakci na dráze, prohlédnout si jednotlivé výtvory studentů a načerpat nové informace, ať už z pouhé zvědavosti či zájmu o účast v dalším ročníku, do něhož bude možnost registrace od 6. června na stránkách www. f1veskolach.cz.

Ještě před tím porota vybere republikového mistra třetího ročníku projektu! Oficiální závody na dráze všech zúčastněných týmů zahájí testovací a náhradní jezdec týmu Lotus Renault z mistrovství světa Jan Charouz, s nímž je rovněž připravena autogramiáda. Pro odvážné je pak připravena i možnost poměřit se skutečným závodním pilotem reakci na dráze.

V pět hodin odpoledne pak bude jasné, kdo z týmů zastupujících Moravu: Cyber Express, Moravia Industry, Joker team, Sonic Pulse Speed, Czech FormulaRacing team, Speed Marker team či případně Čechy: Bez-cu-crew, Nevermore F1, Masteride, 1 - DaLS, Blood Elites, Alfa Team bude novým republikovým šampiónem a zajistí si letenky na zářijové finále do Malajsie, kde se v tamní metropoli poměří s nejlepšími týmy jednatřiceti dalších zemí.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny zítra 09 : 00
20240421T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny
Velká cena Číny
Velká cena Číny