Hlavní obsah

VIDEO: Hollywood chystá film o Laudovi a jeho nehodě v plamenech formule 1

PRAHA

Po tragické nehodě Ayrtona Senny to byl asi nejděsivější incident v historii závodů formule 1. Rakouský pilot Niki Lauda před 35 lety jako zázrakem přežil ohnivé peklo, kdy jeho monopost vzplál po nárazu do bariéry v německém Nürburgringu. Přestože utrpěl těžké popáleniny, už po šesti týdnech usedl za volant znovu a bojoval o titul. Nyní si na jeho příběh vzpomněl Hollywood a chystá jej převést na filmové plátno.

Foto: www.schlegelmilch.com

Niki Lauda

Článek

Film by měl být příběhem o sezóně ve formuli 1 v roce 1976, kdy proti sobě o titul nemilosrdně soupeřili na trati i mimo ni Rakušan Niki Lauda a Brit James Hunt. Jednou z ústředních dějových linek pak bude Laudova nehoda při Velké ceně Německa, kdy za volantem svého ferrari téměř uhořel.

Lauda odnesl vznícení svého vozu po nárazu do bariéry už ve druhém kole závodu těžkými popáleninami na hlavě a téměř přišel o pravé ucho, navíc mu toxické výpary poškodily plíce. Po převozu do nemocnice dokonce upadl do bezvědomí.

Lauda v té době obhajoval celkové prvenství a byl tak posedlý tím Hunta porazit a vyhrát znovu, že vynechal jen dva závody a už po šesti týdnech znovu usedl do kokpitu. Při Velké ceně Itálie skončil čtvrtý. Hunt poté vyhrál závody v Kanadě a USA a o titulu měl rozhodnout poslední závod v Japonsku. Lauda závod v nepřehledném dešti po dvou kolech vzdal, Hunt dojel třetí a vyhrál titul o pouhý bod před Laudou.

Scénář filmu má vzniknout pod taktovkou Petera Morgana, který je mimojiné podepsaný pod snímkem ´Královna´ o britské královně Alžbětě II z období kolem smrti princezny Diany. Za tento scénář Morgan dostal Zlatý glóbus a představitelka hlavní role Helen Mirrenová obdržela dokonce Oscara. Zajímavostí je, že Morgan je manželem dcery českého politika Karla Schwarzenberga.

Nabídku na režírování snímku dostal Paul Greengrass, známý především snímky Bournův mýtus a Bournovo ultimátum s Mattem Damonem v hlavní roli. Greengrass se rozmyšlí mezi tímto projektem s prozatímním názvem "Rush" a skutečným příběhem Richarda Phillipse, který přežil únos somálských pirátů.

Zprávy o chystaném filmu už potvrdil i samotný Niki Lauda a při otázce, koho by rád viděl na filmovém plátně jako svého představitele, řekl rakouské televizi oe3: "Pokud existuje někdo ve věku 25 nebo 26 let s upáleným uchem a sní o tom, že by představoval mne, tak má šanci," prohlásil s humorem.

Reklama