Hlavní obsah

Nad Velkou cenou Bahrajnu stále visí otazník, FIA se bojí návratu násilností

LONDÝN

Mezinárodní automobilová federace (FIA) si po kritice nechala pootevřená vrátka na přehodnocení rozhodnutí zařadit Velkou cenu Bahrajnu do letošního ročníku mistrovství světa vozů formule 1. Původně první závod sezóny plánovaný na 13. března musel být zrušen kvůli politickým protestům proti vládě a královské rodině, které si v minulých měsících vyžádaly na tři desítky mrtvých.

Foto: Jamali Hasan, ČTK/AP

O konání VC Bahrajnu se stále diskutuje.

Článek

O znovuzařazení Grand Prix Bahrajnu do kalendáře se rozhodlo minulý týden v pátek. Jet by se mělo 30. října, kdy je v původním plánu premiérové Velká cena Indie. Ta by se pak přesunula na 11. prosince. To se ale nelíbí týmům, jezdcům a ani bývalému šéfovi FIA Maxi Mosleymu.

"Pokud budou jasné, že situace v zemi bude riskantní, je jasné, že to ještě zvážíme," prohlásil nynější prezident FIA Jean Todt, bývalý šéf stáje Ferrari. V podobném duchu se vyjádřil i šéf formule 1 Bernie Ecclestone, který volá po novém hlasování členů FIA a zároveň navrhuje, aby se Velká cena Indie jela v původním termínu a případná Grand Prix Bahrajnu až na konci sezóny. "Takže kdyby se něco stalo, tak by se mohla bez problémů zrušit," přemítal. "Každopádně musíme být velmi obezřetní," vyzval.

Týmy nechtějí kratší dovolenou

Vedení týmů se ohradilo proti dalšímu závodu i proto, že se tím pro jejich zaměstnance zkrátí dovolená. Někteří piloti vyjádřili přesvědčení, že se Velká cena Bahrajnu stejně nepojede. Ostatní se obávají, že by mohla bahrajnská vláda závod využít jako nástroj k represím proti opozici.

Do Bahrajnu kvůli tomu odletěl viceprezident FIA Carlos Gracia. "Setkal se tam s bojovníky za lidská práva a celou situaci spolu prodiskutovali," upozornil Todt. "Setkal se i s dalšími mnoha lidmi a dohodli jsme se na další spolupráci a postupech," dodal funkcionář.

Situace v zemi je zatím klidná 

Podle posledních zpráv se situace v Bahrajnu prozatím uklidnila, ale protestující plánují další demonstrace proti vládnoucí sunnitské rodině Chalífů. Většina Bahrajnců vyznává šíitský islám a nelíbí se jim, že se musejí podřizovat vládnoucím menšinovým sunnitům.

Reklama

Související témata:
Neklid
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny zítra 09 : 00
20240421T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny
Velká cena Číny
Velká cena Číny