Hlavní obsah

Vettel přišel o triumf v posledním kole. Deštivou Velkou cenu Kanady vyhrál Button

MONTREAL

Neuvěřitelně dramatickou Velkou cenu Kanady formule jedna, která musela být kvůli silnému dešti přerušena, vyhrál Brit Jenson Button z McLarenu, jenž se tak dostal na druhé místo průběžného hodncení. Brit v posledním kole předjel úřadujícího mistra světa a vedoucího muže šampionátu Sebastiana Vettela z Německa. Třetí skončil Australan Mark Webber rovněž z týmu Red Bull.

Foto: Reuters

Jenson Button z McLarenu míří za triumfem ve Velké ceně Kanady.

Článek
Fotogalerie

Vettel ztratil vedení v závěrečném kole, když dostal smyk a pustil před sebe někdejšího světového šampiona. Němec tak přišel o možnost triumfovat pošesté v sezoně a podeváté z posledních deseti závodů včetně loňské sezony. Přesto pro svůj tým získal na okruhu v Montrealu dosud nejlepší výsledek po třetím místě Davida Coultharda z roku 2008.

Zatímco během celého víkendu na okruhu v Montrealu voda nedělala žádné problémy, v neděli už dlouho před úvodem hustě pršelo. Proto závod odstartoval bezpečnostní vůz, za nimž jezdci v pořadí podle výsledků kvalifikace kroužili osm kol. A také proto se v čele od prvních chvil nic nezměnilo a Vettel vyjel do závodu první před Fernandem Alonsem z Ferrari a jeho týmovým kolegou Felipem Massou.

Výborně se úvod vydařil Nicovi Rosbegovi z Mercedesu, který se dostal na čtvrté místo, naopak nepochopitelná kolize připravila Lewise Hamiltona z McLarenu o možnost bojovat o čelní pozice. Srazil se totiž s týmovým kolegou Buttonem, který ho při předjížděcím manévru neviděl, a závod pro něj skončil. Button byl navíc potrestán průjezdem boxy za nedodržení rychlosti za bezpečnostním vozem.

Sebastian Vettel čeká v dešti na restart Velké ceny Kanady.foto: Reuters Hamilton mohl útočit na třetí vítězství v Kanadě. "Co to dělá?" ptal se Button do vysílačky po kolizi. "Byly to špatné podmínky, měl jsem co dělat, abych udržel vůbec auto na trati. Byl jsem rychlý, měl jsem šanci, ale Jenson (Button) mě neviděl," vysvětloval mistr světa z roku 2008.

Technické problémy na začátku závodu měl druhý jezdec Red Bullu Webber, ale větší potíže jezdcům způsoboval déšť, který sílil, a nejvíc práce měl safety car. Piloti vůbec nic neviděli, na trati panoval zmatek a sami jezdci nevěřili, že by závod mohl být znovu po 20 odjetých kolech odstartován. A to se také stalo, Velká cena Kanady byla v pětadvacátém kole přerušena.

"Bylo to příliš nebezpečné, bylo to správné rozhodnutí," uvedl šéf Red Bullu Christian Horner. "V takových podmínkách za volantem nesedí piloti, ale pasažéři. Auta byla na některých místech absolutně neovladatelná," prohlásil. "To se nedá řídit, to se nedá," hlásil do vysílačky Vettel.

Červená vlajka znamenala, že Velká cena Kanady musela být přerušena.foto: Reuters

Po více než dvouhodinové pauze byl závod restartován, bezpečnostní auto vyjelo do boxů v 35. okruhu. Po dvou kolech však havaroval Alonso, do něhož zezadu lehce naboural Button, a španělský jezdec zůstal viset podvozkem na obrubníku. Další čtyři okruhy safety car opět jezdce brzdil.

Že nezapomněl jezdit na mokru, prokázal Michael Schumacher, který se s mercedesem dostal během chvíle z pátého místa na druhou pozici. Když trať oschla, předjel ho Button, který díky nejrychlejším kolům závodu dramaticky dojížděl Vettela a nakonec ho po jeho chybě dokázal předstihnout. Na stupně vítězů se dostal před sedminásobného mistra světa i Webber.

Posledním závodem, jejž významně ovlivnil déšť, byla loni v říjnu Velká cena Koreje, která byla po 48 minutách přerušena a dojíždělo se skoro za tmy. Grand Prix Malajsie v roce 2009 byla zastavena po 31 z 56 okruhů, předtím v sezoně 1991 skončila Velká cena Austrálie po 14 z 81 kol. V obou těchto případech se nakonec rozdělovaly poloviční body, neboť závod nebyl restartován.

Velká cena Kanady, sedmý závod MS vozů formule 1 v Montrealu:
1. Button (Brit./McLaren) 4:04:39,537, 2. Vettel (Něm.Red Bull) -2,709, 3. Webber (Austr./Red Bull) -13,828, 4. Schumacher (Něm./Mercedes) -14,219, 5. Petrov (Rus./Renault) -20,395, 6. Massa (Braz./Ferrari) -33,225, 7. Kobajaši (Jap./Sauber) -33,270, 8. Alguersuari (Šp./Toro Rosso) -35,964, 9. Barrichello (Braz./Williams) -45,117, 10. Buemi (Švýc./Toro Rosso) -47,056.
Průběžné pořadí MS: 1. Vettel 161 b., 2. Button 101, 3. Webber 94, 4. Hamilton (Brit./McLaren) 85, 5. Alonso (Šp./Ferrari) 69, 6. Massa 32, 7. Petrov 31, 8. Heidfeld (Něm./Renault) 29, 9. Schumacher 26, 10. Rosberg (Něm./Mercedes) 26.
Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 255, 2. McLaren 186, 3. Ferrari 101, 4. Renault 60, 5. Mercedes 52, 6. Sauber 27, 7. Toro Rosso 12, 8. Force India 10, 9. Williams 4.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint