Hlavní obsah

Když se prokousáváte celým polem, je to stejná slast jako vítězství, říká Button

Z 21 místa až na první se prokousával pilot McLarenu James Button (31), aby ve Velké ceně Kanady získal jubilejní desáté vítězství ve formuli 1. V nedělním závodě byl šestkrát v boxech a na přední místa neuvěřitelně ztrácel. Přesto dokázal v posledním kole donutit k chybě mistra světa Sebastiana Vettela a triumfovat.

Foto: Darron Cummings, ČTK/AP

James Button se raduje z vítězství ve Velké ceně Kanady.

Článek

Kanadská Grand Prix trvala kvůli průtrži mračen se dvěmi vynucenými pauzami téměř čtyři hodiny a na dráhu vyjel pětkrát safety care.

"Ten závod byl můj nejlepší v kariéře a budu si ho pamatovat ještě hodně dlouho, " řekl v cíli nadšený Button. "Úžasně jsem si to užil. Když se prokousáváte dopředu celým startovním polem, je to stejná slast jako vítězství," dodal šťastný Brit.

V závodu měl Button menší kolize s Hamiltonem i Alonsem a za trest musel projet boxy. Po nedodržení rychlosti za zpomalovacím vozem se posléze propadl až na 21. pozici. Pouhé kolo před koncem už ale zle dorážel na lídra šampionátu a dosud vedoucího jezdce Vettela. Mladý Němec tlak neustál, udělal chybu v zatáčce a Button se mohl radovat.

"Byla to jediná moje chyba v závodě. Kdyby nepršelo, tak jsem to ustál a James by mě nepředjel, popsal svůj kiks Vettel.

Brit ztrácí na Němce už 60 bodů

Navzdory nedělní prohře má letos Němec skvělou bilanci pěti výher a dvou druhých míst. Bezkonkurenčně se tak už v polovině seriálu blíží k obhajobě titulu. V průběžného pořadí má 161 bodů, o 60 více než druhý Button. Třetím zůstává Vettelův stájový kolega Australan Mark Webber.

Reklama

Související témata: