Hlavní obsah

VIDEO: Sedmkrát v Kanadě vyhrál, teď snil o pódiu marně. I tak byl Schumi spokojen

MONTREAL/ PRAHA

Ještě pět kol před koncem nedělní Velké ceny Kanady jezdil na druhé příčce. Poprvé během letošního seriálu F1 si mohl nechat sedminásobný mistr světa Michael Schumacher zdát o stupních vítězů. Jenže montrealský asfalt začal osychat a německá legenda cítila, že je v koncích. Nejprve se přes něho přehnal pozdější vítěz Button s McLarenem, dvě kola před cílem i Australan Webber s Red Bullem. Po maratonu trvajícím přes čtyři hodiny nebylo ze Schumacherova snu o pódiu zase nic...

Foto: Jacques Boissiont, ČTK/AP

V deštivé Velké ceně Kanady si Michael Schumacher dojel pro čtvrté místo.

Článek

V přívalech deště  předváděl  dvaačtyřicetiletý německý pilot famózní jízdu. Docela určitě nejlepší v letošní sezóně, kdy jeho maximum představovalo šesté místo ze Španělska.

Jako by chtěl umlčet všechny kritiky. Jako by jim chtěl dát na srozuměnou, že ani ve dvaačtyřiceti ještě není tak starý, aby si to s jezdci o generaci mladšími nemohl rozdat. Na mokré trati jim dával za vyučenou a ani kaskadérský atak Lewise Hamiltona ho nezbrzdil.

I Lauda se musel v duchu omlouvat

Rakouská legenda Niki Lauda se musela Schumacherovi alespoň v duchu omlouvat, neboť i Lauda se v Kanadě přidal k Schumiho kritikům a před startem Velké ceny prohlásil: „V určitém momentě by si každý sportovec měl v boji s mladší generací položit otázku: Budu jim ještě stačit? Dostanu se ještě do požadované formy a rozpoložení, abych na ně měl?!“

Schumacher, který se loni znovu vrátil do seriálu mistrovství světa F1, mu odpověděl. Tedy, pokud se jezdilo v dešti a na mokré trati. Jakmile ale asfalt oschnul, nebyla mu nic platná ani dokonalá znalost okruhu, na němž v minulosti sedmkrát triumfoval.

První stupně vítězů od loňského návratu do světa formule jedna mu nakonec unikly. „Strašně rád bych se dostal zase na pódium,“ přiznával po časově nejdelším závodě v historii. „Jedno oko se směje, druhé pláče, protože nevím, zda mám truchlit, nebo se smát.“

Michael Schumacher v Kandě nevěděl, zda se má mračit či smát.foto: Reuters/Stefan Wermuth

Zajel nejlepší výsledek sezóny, za třetím Weberem zůstal necelé čtyři desetiny sekundy, takže spokojenost převážila.

Schumi: Ani Řím nepostavili za den

„Musíme být spokojeni. U Ferrari trvalo pět let, než se stali mistry světa. A Red Bullu zrovna tolik. Nejsme kouzelníci. Ostatně, Řím také nebyl postaven za jediný den,“ meditoval Schumacher nad současností i budoucností stáje Mercedes.

A možná i nad svojí, protože v zákulisí se vehementně spekuluje o tom, že by rok 2012 nemusel pro Schumachera představovat ve formuli a u Mercedesu konečnou. „Zatím je jisté jen to, že má smlouva vyprší v roce 2012,“ odpaluje Schumi dohady, jež se objevily v německých médiích.

Podle nich se totiž jedná o tom, že by měl u Mercedesu prodloužit smlouvu o další dva roky. Nepřímo to ostatně potvrdil i šestapadesátiletý anglický šéf stáje Ross Brawn, který měl pro Schumachera v Montrealu jen samé superlativy. „Hlavně ve druhé polovině závodu jel doslova senzačně. Zvolená taktika a jeho výkon nám dopomohly ke skvělému čtvrtému místu. A to navíc v konkurenci daleko rychlejších vozů Buttona a Webbera používajících systém DRS,“ rozplýval se Brawn.

Nemuselo by proto být vůbec fikcí, kdyby se Schumim prodloužil smlouvu o další dva roky.

Co na tom, že mu v roce 2014 bude pětačtyřicet?!

Reklama

Související témata: