Hlavní obsah

Ferrari chce místo Massy Buttona. A McLaren se chystá na válku peněz

PRAHA

Britský pilot Jenson Button je ve formuli 1 lukrativním zbožím. A jeho cena zřejmě ještě vzroste. O mistra světa z roku 2009, který má v týmu McLaren smlouvu do roku 2012, má totiž eminentní zájem stáj Ferrari, která se chce po letošní sezóně údajně zbavit Brazilce Felipeho Massy. Jenže McLaren se svého pilota nehodlá vzdát a je připraven nabídnout Buttonovi prodloužení kontraktu se zajímavým navýšením.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Britský pilot Jenson Button

Článek

Zájem Ferrari o Buttonovy služby vyzradil o víkendu s odvoláním na zdroj z Maranella britský bulvární list News of the World, podle nějž se v sídle slavné stáje o přivedení světového šampióna „hodně hovořilo“. „Vedení již dokonce zjišťovalo, za jakých podmínek by byl k dispozici. Tým zjistil, že potřebuje výkonnějšího parťáka k Fernandu Alonsovi , pokud chce znovu útočit na titul,“ uvedl blíže nejmenovaný zdroj.

Jenže realizace plánů Ferrari nebude zdaleka tak jednoduchá. Podle listu Daily Mail totiž McLaren hodlá udělat vše pro to, aby stávající jezdeckou dvojici Button, Lewis Hamilton zachoval.  Počínaje automatickým uplatněním opce a samozřejmě konče navýšením šestimiliónového ročního platu. To vše prý během několika následujících týdnů.

Je ovšem otázkou, zda by Button kývl na delší kontrakt. Minulý týden totiž prohlásil, že jej taková možnost vůbec neláká. „Pro mě osobně nemá význam podepisovat dlouhodobou smlouvu. Copak já vím, jak se budu cítit za pár let? Nedovedu si představit, že bych závodil ještě ve čtyřiceti letech. Chci jezdit do té doby, kdy budu schopen vítězit,“ tvrdí jednatřicetiletý závodník.

Budoucnost má rád otevřenou 

Budoucnost proto vítěz deseti Velkých cen neřeší. „Nemám žádné signály ohledně mé budoucnosti. Jen vím, že McLaren má na mě opci pro příští rok. Ale to je celé. Spousta mých kolegů neváhá zajistit se dlouhodobým kontraktem, ale já mám rád, když mám budoucnost otevřenou,“ dodal Button.

Button se v posledním závodech prezentoval ve stále lepším světle a poslední Velkou cenu Kanady po dramatickém průběhu, v němž nechyběla srážka s Hamiltonem, se radoval z prvního letošního vítězství. „Dokázali jsme, že jsme schopni porazit Sebastiana (Vettela). Víme, že je v našich silách bojovat o titul,“ věří druhý muž průběžného pořadí mistrovství světa.

A do souboje o čelo startovního roštu by Button rád promluvil i tuto neděli ve Valencii, kde se jede Velká cena Evropy. „Loni se mi ve Valencii dařilo (Button skončil třetí – pozn. red.) a proto se tam opět těším. Okruh má leccos společného s Monakem i Montrealem, a proto jsem přesvědčený, že budeme opět konkurenceschopní.  Klíčem bude najít dostatečný výkon pro závod, aby se zakryly případné chyby z kvalifikace. Na trati sice budou opět dvě zóny umožňující využití systému nastavitelného zadního křídla (DRS), ale předjíždění  to podle mého příliš nezjednoduší,“ uzavřel Button.

Reklama

Související témata: