Hlavní obsah

Alonso přestal sledovat pořadí MS. Boj o titul je mimo naši kontrolu, říká

PRAHA/VALENCIE

Mohl být spokojený, na trati odvedl maximum. Fernando Alonso dovezl své ferrari do cíle nedělní Velké ceny Evropy na druhém místě za Sebastianem Vettelem, který se ve Valencii vrátil na vítěznou vlnu a šestým triumfem z osmi letošních závodů ukázal, proč suverénně vede pořadí mistrovství světa vozů formule 1. Průběžně pátý Alonso již tabulku šampionátu ani nesleduje, s propastným mankem 99 bodů ví, že vrátit se do boje o titul může jen souhrou okolností.

Foto: Albert Gea, Reuters

Sebastian Vettel (vpravo) ve Valencii potvrdil svou letošní suverenitu ve formuli 1. Fernandu Alonsovi nezbylo než v cíli pokorně pogratulovat.

Článek

Ve Valencii byl Alonso nicméně nejbližším Vettelovým pronásledovatelem, přestože prakticky celý závod koukal německému jezdci na zadní křídlo. V jeden okamžik závodu sice v týmu svitla naděje na možné domácí vítězství miláčka španělských fandů, nakonec byla Alonso rád, že na čtvrtý pokus vybojoval ve Valencii umístění na stupních vítězů.

Druhé místo si zajistil po parádní bitvě s Markem Webberem, s nímž si během závodu třikrát vyměnil pořadí. Nejprve dokázal australského pilota povedeným manévrem v zatáčce č. 12 předjet, poté si oba jezdci pořadí měnili po zastávkách v boxech. „Po obtížném začátku sezóny je vidět, že se Ferrari hodně zlepšilo. S výkonem jsem tedy maximálně spokojený. A myslím, že i pro diváky bylo naše soupeření s Markem příjemným zpestřením,“ komentoval dvojnásobný mistr světa výsledek závodu.

A sportovně uznal, že na vítězného Vettela, který projel cílem s více než desetisekundovým náskokem, zkrátka neměl. „Druhé místo bylo maximem, kterého jsme ve Valencii mohli dosáhnout. To, že jsme se dokázali vklínit mezi vozy Red Bullu je určitě velký úspěch,“ prohlásil Alonso.

Španělský pilot letos potřetí vystoupil na pódium, stříbrný stupínek z Valencie přidal k druhému místa z Monaka a třetí příčce z Turecka. Pohled na průběžné pořadí šampionátu ale ve Ferrari příliš optimismu nevyvolává.

„Ztráta 99 bodů (na Vettela) je obrovská. Nemá cenu kalkulovat nad pořadím šampionátu, není to v našich rukách. Nemá smysl, abychom se v této fázi trápili myšlenkami na titul. Uvidíme závod od závodu. Samozřejmě se budeme snažit něco vyhrát, hlavně to ale bude o čekání na chyby Red Bullu. Pořád na ně ztrácíme osm desetin až sekundu. A pokud si někdo myslím, že s tímhle můžeme myslet na titul, tak formuli 1 anji za mák nerozumí,“ dodal Alosno.

Reklama