Hlavní obsah

Schváleno. F1 v roce 2014 zavede „zelené“ šestnáctistovky

PRAHA

Stáje formule 1 daly plánovanému trendu zelenou a Světová rada motorsportu mohla ve středu schválit per rollam další převratnou změnu v elitním seriálu. Od roku 2014 budou v útrobách nejdokonalejších aut na planetě řvát „zelené“ šestiválcové turbomotory o objemu 1,6 litru. Samozřejmostí budou systémy pro rekuperaci energie.

Foto: Heino Kalis, Reuters

Sebastian Vettel v čele závodu GP Evropy ve Valencii

Článek

Současné monoposty formule 1 pohánějí osmiválcové motory o objemu 2,4 litru. Zelená politika Mezinárodní automobilové federace (FIA) však tlačila na týmy, aby přistoupily na změnu. Ta se měla odehrát již v roce 2013, FIA ale nakonec ustoupila nátlaku týmů a kompromisně byl vybrán rok 2014.

„Světová rada motorsportu po diskusi s hlavními hráči ve formuli 1 schválila korespondenčním hlasováním úpravu technickým předpisů týkajících se motorů pro F1. Novou pohonnou jednotkou bude šestiválcový motor s turbem o objemu 1,6 litru se systémem energetické rekuperace a s maximálními otáčkami 15 000/min. Tato novela začne platit v roce 2014,“ uvedla FIA v tiskovém prohlášení po hlasování členů Světové rady.

V původních plánech FIA bylo provést změnu již v roce 2013 a motory měly mít jen čtyři válce a maximální otáčky 12 000/min. Proti tomuto plánu se však postavily nejen samotné stáje, ale také hlavní promotér F1 Bernie Ecclestone a pořadatelé Velkých cen. Ecclestone argumentoval tím, že čtyřválec nebude vydávat klasický řev charakterizující formuli 1 a seriál tak částečně ztratí na atraktivitě. Organizátoři závodů se zase obávali, že tak radikální změna přinese úbytek diváků.

Reklama

Související témata: