Hlavní obsah

VIDEO: Kobajaši v prvním tréninku F1 rozmlátil monopost, napodruhé dojel třetí

SILVERSTONE

Zatímco sedminásobný mistr světa Michael Schumacher vzýval na okruhu v anglickém Silverstone nebesa, aby se z nich spustil déšť, japonský kaskadér Kamuji Kobajaši se při prvním tréninku na nedělní Velkou cenu Velké Británie předvedl. Poničil svůj monopost tak, že mechanici stáje Sauber co dělat, aby ho dali pro odpolední trénink dohromady. Zvládli to a Kobajaši se jim na osychající trati odvděčil třetím nejrychlejším časem.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Japonec Kobajaši opouští okruh v Silverstone poté, co svůj vůz zdemoloval.

Článek

Nad okruhem v anglickém Silverstone panovalo od rána typické ostrovní počasí. Olověné mraky, teplota kolem patnácti stupňů, kapky deště a mokrá trať. Snad jediný, kdo si přál, aby se spustil pořádný liják, byl německý pilot Michael Schumacher.

Scgumacher si přeje déšť

„Jen v dešti máme šanci na stupně vítězů,“ připomněl, jak mu při nedávné Velké ceně Kanady maximálně vyhovovala mokrá trať. Dokud se na ní jelo, sahal po stupních vítězů, jakmile ale kanadský asfalt oschl, přišel o vysněné pódium.

Teď cítí novou šanci, protože meteorologové slibují při nedělní Grand prix Velké Británie déšť.  „Na mokré trati bude rozhodovat víc jezdecké umění, než rychlost vozů,“ věští legendární pilot stáje Mercedes. První trénink mu dal za pravdu – v nevlídném počasí, dešti a zimě zajel druhý nejrychlejší čas a za vítězným Markem Weberem zaostal jen o 0,66 sekundy.

Japonec po karambolu nezraněn

Na první trénink naopak nebude rád vzpomínat Kamuji Kobajaši, který svého saubera zdemoloval. Šestnáct minut před koncem tréninku japonský kamikadze proslulý svými karamboly poslal vůz do svodidel u nových boxů. Byl až zázrak, že vylezl z auta nezraněn a bez jakýchkoli zhmožděnin. Za to jeho monopost je zničený –  Kobajaši urazil kola, zdemoloval karosérii, k úhoně přišly i mechanické díly.

Podle expertů sledujících trénink v Silverstone však zřejmě nebyla vina jen v Kobajašim. Sauber údajně testoval nové nastavení a vůz se na mokré trati choval značně neklidně. Čtvrthodiny před koncem tréninku vyletěl pětadvacetiletý japonský pilot v osmnácté zatáčce z tratě a na mokré trávě napálil do bariéry.

Odpoledne nejrychlejší Massa

Mechanici však dali vůz pro odpolední trénink dohromady a Kobajaši se jim odměnil třetím nejrychlejším časem, který zajel. I odpoledne panovalo nad okruhem hodně nevlídné počasí, vydatně pršelo, takže spoustu času trávili jezdci v boxech. Až v posledních dvaceti minutách déšť ustal a trať pomalu osychala.

Podmínek využil Brazilec Massa s ferrari, jenž se jediný dostal pod hranici 1:50. Hodně dlouho patřily nejrychlejší časy Weberovi a Schumacherovi, nakonec se ale oba propadli až do druhé desítky.

Tréninky na GP Velké Británie v Silverstonu:
1. trénink: 1. Webber (Austr./Red Bull) 1:46,881, 2. Schumacher (Něm./Mercedes) 1:47,263, 3. Barrichello (Braz./Williams) 1:47,347, 4. Pérez (Mex./Sauber) 1:47,422, 5. Massa (Braz./Ferrari) 1:47,562, 6. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:47,758.
2. trénink: 1. Massa 1:49,967, 2. Rosberg 1:50,744, 3. Kobajaši (Jap./Sauber) 1:51,395, 4. Hamilton 1:51,438, 5. Button (oba Brit./McLaren) 1:51,518, 6. Sutil (Něm./Force India) 1:51,738.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint